Ce sfat le dă guvernelor directorul celei mai mari companii de utilități din Europa, pentru tranziție energetică: “Nu faceţi tot timpul filme SF! Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu”

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

Deficitul de personal şi de materiale de bază sunt principalele constrângeri ale ritmului tranziţiei energetice pentru principalii furnizori de energie electrică, cum ar fi Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a afirmat pentru Reuters directorul general Francesco Starace, citat de Agerpres.

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume, în funcţie de capacitatea instalată, şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din proprii săi bani pentru a-şi tripla capacitatea deţinută, la 120 gigawaţi (GW) şi să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

Într-un interviu acordat la conferinţa Reuters Global Energy Transition, Starace a explicat că deşi ar fi posibil să fie finanţat un plan de tranziţie mai agresiv, constrângerile legate de capacitate ar face mai dificilă o creştere mai rapidă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Adevărata limitare e dată de oameni … şi de lipsa materiilor prime. Cât de mulţi oameni pot fi puşi la un loc şi pregătiţi … să facă asta în mod corespunzător, să fie motivaţi şi să rămână în companie?”, s-a întrebat şeful Enel.

Acesta a adăugat că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

“Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi, poate doar pentru 2024”, a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece atât de multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice, iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene şi solare. “A fost ca şi cum am fi trăit trei ani în unul. Ştim că viitorul este sigur şi ştim că putem trăi destul de bine”, a afirmat şeful Enel.

Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa şi America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei şi India vor fi viitoarele pieţe de creştere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziţia energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp şi bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat. “Nu faceţi tot timpul filme SF. Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu”, a declarat Starace.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: