Ce urmează după alegerile prezidențiale în economie și în piața imobiliară? Colliers: “Ne așteptăm ca “perioadă de miere” să nu se prelungească prea mult/ Economia românească se confruntă cu multe probleme”

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un candidat proeuropean a câștigat alegerile prezidențiale din România, dar rămân alegeri dificile pentru economia locală pe o scenă politică fluidă, notează cel mai recent raport al companiei internaționale de consultanță imobiliară Colliers. Consultanții estimează că această “perioadă de miere” nu se va prelungi prea mult, deoarece, pe termen mediu, economia românească se confruntă încă cu multe probleme.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, care a candidat ca independent, a câștigat alegerile prezidențiale cu un scor de 54%, învingându-l pe candidatul de extremă dreapta George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor.

Aceste alegeri prezidențiale au avut destul de multe aspecte notabile, în special faptul că partidele „tradiționale” au ratat turul final, notează analiza. De asemenea, Dan a recuperat un decalaj de 20 de puncte procentuale după primul tur, când s-a clasat pe locul al doilea, “o performanță importantă care evidențiază creșterea semnificativă a prezenței la vot (cea mai mare din ultimele două decenii)”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Acest lucru înseamnă, de asemenea, că populația a respins în mare măsură anumite mesaje populiste promovate de Simion sau de aliații/ membrii săi de partid. În cele din urmă, este, de asemenea, important de remarcat faptul că aceste alegeri prezidențiale au fost văzute de unii experți ca un referendum privind parcursul României în UE”, notează analiza.

Ce înseamnă acest lucru pentru economia românească și pentru activele locale? Pe termen scurt, acest lucru este pozitiv pentru percepția de risc a României. Leul și obligațiunile T cu scadență mai lungă au început deja să înregistreze unele câștiguri săptămâna trecută, pe măsură ce piețele au început să evalueze potențialul unei victorii a lui Dan, în contextul în care sondajele sugerau o cursă strânsă în ciuda rezultatelor din primul tur.

Raportul amintește că în prima parte a zilei de luni, 19 mai, până la ora 14:00, moneda românească se consolidase cu peste 1% pe piața valutară, cursul apropiindu-se la un moment dat de 5 EUR/RON (merită subliniat faptul că piața valutară locală este destul de stabilă înainte de ultimele două săptămâni, în care moneda locală a scăzut cu peste 2%. Piața bursieră locală a fost, de asemenea, în creștere puternică (indicele BET a crescut cu aproape 4%), în timp ce randamentele obligațiunilor în lei la 10 ani au scăzut cu aproximativ 60 de puncte de bază.

Consultanții de la Colliers spun că este probabil ca o parte din această acțiune pozitivă a prețurilor să se extindă și în alte domenii ale economiei, în special în tranzacțiile imobiliare, “deoarece putem observa că unele contracte de leasing sau de investiții au fost suspendate, așteptând să vadă rezultatele alegerilor locale”.

“În consecință, ne-am putea aștepta la o redresare a activității în trimestrele următoare, deși nu am conta pe acest efect ca fiind semnificativ. Acestea fiind spuse, ne-am aștepta ca această “perioadă de miere” să nu se prelungească prea mult, deoarece, pe termen mediu, economia românească se confruntă încă cu multe probleme, iar contextul politic este foarte incert. Doar pentru a detalia acest din urmă aspect: în urma supărării alegerilor pentru o parte a spectrului politic, unele partide sunt susceptibile de a asista la o luptă internă pentru putere într-o anumită măsură, ceea ce ar putea face dificilă formarea rapidă a unei coaliții de guvernare”, menționează Colliers.

În plus, intenția câștigătorului alegerilor prezidențiale este ca toate partidele proeuropene să formeze un guvern, ceea ce ar putea fi un proces destul de dificil având în vedere animozitățile dintre aceste partide.

Și în ciuda acestui impuls pozitiv în ceea ce privește percepția riscului, economia locală se află încă într-o situație dificilă, cu mai mulți factori îngrijorători la orizont, conform Colliers:

  • are niveluri foarte periculoase ale deficitelor gemene (care continuau să se adâncească în T1 2025, în ciuda faptului că sunt cele mai mari deficite din UE),
  • țara riscă să piardă miliarde de euro din fondurile UE dacă reformele nu sunt adoptate rapid (o performanță dificilă având în vedere contextul politic actual)
  • țara riscă o retrogradare a ratingului suveran în categoria „junk” (ceea ce, în acest moment, pare a fi o posibilitate semnificativă de a se întâmpla undeva în a doua jumătate a anului 2025)
  • o mare parte a populației va rămâne probabil ostilă actualului președinte/potențialelor schimbări, evidențiind un potențial crescut de tulburări sociale pe termen mediu și 5) situația geopolitică rămâne foarte incertă.

Alegeri viitoare în țările ECE-6:

Deși rezultatul actual al alegerilor poate potoli unele dintre temerile pe care piețele și investitorii le-au avut față de România pe termen scurt, este probabil ca veștile proaste să reapară destul de curând, chiar dacă un nou guvern va fi învestit rapid (în principal pe plan economic), spun cei de la Colliers.

“În prezent, România are cea mai proastă poziție din UE în ceea ce privește randamentele obligațiunilor sale la 10 ani (în monedă locală), care au crescut brusc în ultimul an. Inversarea cursului va necesita un calendar de reforme stabil și previzibil, ceea ce va fi o adevărată performanță având în vedere contextul politic actual. Dificil, dar nu imposibil. Acesta este și principalul motiv pentru care nu ne așteptăm la o schimbare rapidă de 180 de grade a sentimentului/percepției față de România din partea diverșilor investitori și companii (inclusiv a celor active pe scena imobiliară). Cu toate acestea, sprijinul puternic pentru candidatul prezidențial pro-UE și un potențial guvern care urmărește reformele ar putea contribui la atenuarea îngrijorărilor și la repunerea României pe hartă, mai ales că ingredientele din spatele poveștii economice a României de până acum și fundamentele sale de creștere rămân în mare parte în vigoare”, conchide analiza Colliers.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.