Cehia analizează introducerea unei taxe pe profitul excepțional al rafinăriilor

rafinarie Sursa foto: Unsplash

Guvernul ceh analizează introducerea unei posibile taxe pe profitul excepţional al rafinăriilor, a anunţat ministrul de Finanţe, Zbynek Stanjura, dar şi alte sectoare sunt vizate de autorităţi, pentru a compensa costurile suplimentare cu cheltuielile sociale, în urma subvenţiilor acordate gospodăriilor după majorarea preţurilor la energie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Grupurile energetice şi băncile sunt deja luate în considerare în vederea impunerii unei taxe pe profitul excepţional, Guvernul căutând să genereze venituri suplimentare pentru a acoperi suma de 66 miliarde de coroane cehe (2,66 miliarde de dolari) pe care ar urma să o distribuie sub forma unui tarif subvenţionat la energie, pe durata anotimpului rece.

Stanjura a declarat la postul privat de televiziune TV Nova că rafinăriile, şi nu benzinăriile, sunt o posibilă ţintă pentru noua taxă, adăugând că doar unul din cei mai mari jucători din fiecare sector va fi afectat.

Orlen Unipetrol, deţinut de grupul polonez PKN Orlen, este singurul procesator de ţiţei din Cehia.

Stanjura a dat asigurări că Executivul este conştient de riscul ca noua taxă să ducă la creşterea preţului combustibililor şi vor fi luate măsuri pentru a fi evitate astfel de evoluţii.

„Acesta este unul din riscurile pe care le luăm în considerare. Încă nu am decis cum să prevenim ca această taxă să fie transferată în final consumatorilor”, a afirmat ministrul de Finanţe.

O decizie finală urmează dă fie anunţată în septembrie.

Săptămâna trecută, premierul Petr Fiala a anunţat că Guvernul ceh va distribui ajutor de stat pentru a se asigura că populaţia nu va cheltui cu locuinţa mai mult de 30% din venit, inclusiv energia, pe fondul majorării preţurilor la gaze şi electricitate.

„Populaţia va plăti maximum 30% din venit pe locuinţă, inclusiv plăţile pentru apă şi energie. Guvernul este pregătit să acopere toate costurile cu locuinţa de peste 30% din venit printr-o contribuţie la locuinţă”, a precizat Fiala.

Plafonul pentru cheltuielile cu locuinţa inclusiv energia va fi de 35% în capitala Praga, a anunţat premierul ceh.

În Cehia, energia a fost unul dintre motoarele inflaţiei. În iulie, rata inflaţiei a urcat la 17,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.

Cehia este dependentă în proporţie de aproape 100% de gazul rusesc, iar Executivul a anunţat că va acoperi aproximativ o treime din cerere prin terminalul de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos.

De asemenea, depozitele interne de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%.