Google a lansat Gemini, o soluție de inteligență artificială care va concura cu ChatGPT

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Google a lansat un nou set de modele de inteligență artificială generativă care vor funcționa pentru prima dată direct pe telefoanele mobile, un progres în eforturile companiei de tehnologie de a înfrunta rivali precum OpenAI, producătorul ChatGPT, scrie Financial Times.

Compania a descris „Gemini” ca fiind „cel mai mare, mai capabil și mai general” sistem de inteligență artificială, care poate analiza informații din imagini și audio și are capacități sofisticate de raționament și „planificare”. Acesta va alimenta chatbotul Bard al Google începând de miercuri și va fi lansat pe scară mai largă în motorul său de căutare începând de anul viitor.

O versiune a Gemini, cunoscută sub numele de „nano”, a fost concepută special pentru a rula pe dispozitive mobile și ar urma să fie integrată în cele mai recente telefoane Pixel de la Google. Google a declarat pentru Financial Times că aceasta va „rula în mod nativ” pe dispozitiv și că modelul „nano” a fost „optimizat pentru mobil – astfel încât dezvoltatorii Android să poată construi cu ușurință aplicații și funcții de inteligență artificială care funcționează offline sau să utilizeze informații personale care ar fi mai bine să rămână private pe dispozitiv”.

Acest avans ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme economice legate de această tehnologie. Rularea inteligenței artificiale generative cu puterea de calcul disponibilă pe telefoanele mobile, mai degrabă decât prin intermediul cloud-ului pe serverele operate de marile grupuri tehnologice, ar reduce considerabil costurile de operare a unor astfel de sisteme. Acest lucru oferă, de asemenea, un nivel de siguranță pentru cei care doresc să mențină datele private limitate la un dispozitiv.

„Cred că tranziția la care asistăm acum cu inteligența artificială va fi cea mai profundă din timpul vieții noastre, mult mai mare decât trecerea la telefonia mobilă sau la web înainte de aceasta”, a declarat directorul general al Google și Alphabet, Sundar Pichai, într-o postare pe blog. „Această nouă eră a modelelor reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi științifice și inginerești pe care le-am întreprins ca și companie”.

Inteligența artificială generativă a deschis un nou front în lupta pentru dominația marilor tehnologii în Silicon Valley. Cel mai recent sistem de inteligență artificială generativă de la Google urmează unui număr de modele lansate de companii, inclusiv OpenAI susținut de Microsoft, Meta și start-up-uri precum Anthropic și Mistral, care sunt toate capabile să producă răspunsuri plauzibile la întrebări în limbaj natural: în text, cod, imagine și audio. 

Luna trecută, gigantul enterprise Microsoft a lansat un asistent de inteligență artificială generativă, denumit Copilot, în suita sa de aplicații de productivitate Microsoft 365, utilizată pe scară largă, care include Word, PowerPoint și Excel.

Google a declarat că Gemini a obținut un scor de peste 90% la un criteriu de referință „standard din industrie” care evaluează așa-numitele modele lingvistice mari, tehnologia care stă la baza produselor de inteligență artificială generativă.

Compania a adăugat că Gemini a fost primul model de inteligență artificială care a depășit performanța experților umani în anumite sarcini, depășind modelul GPT3.5 al OpenAI în mai multe teste. În special, acesta poate rezolva probleme de raționament matematic, poate analiza date științifice și poate face codificare avansată. Google nu a oferit o comparație cu cel mai recent model GPT4 al OpenAI.

De asemenea, Gemini va fi integrat de miercuri în Bard, chatbotul Google cu inteligență artificială, începând de miercuri în limba engleză, disponibil în peste 170 de teritorii, inclusiv în SUA, Asia și Africa, urmând ca anul viitor să fie actualizat cu un software mai puternic. 

Cu toate acestea, nu va fi încă disponibil în Europa sau în Regatul Unit, ceea ce Google a sugerat că se datorează unor obstacole de reglementare.

Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *