China interzice toate activitățile legate de criptomonede, de la plăți la minare. Bitcoin scade cu 6%, Ether cu 10%

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au decis vineri să interzică de facto criptomonedele, interzicând plățile, platformele de tranzacţionare şi activităţile de minare de criptomonede, ceea ce a afectat semnificativ cotaţia bitcoin, transmite Reuters, citată de Agerpres. Cotațiile principalelor criptomonede, Bitcoin și Ether, au scăzut, imediat după acest anunț.

Zece agenţii, inclusiv Banca Centrală a Chinei (PBOC) şi autorităţi de reglementare a băncilor, a burselor şi a titlurilor de valoare, s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina activitatea „ilegală” legată de criptomonede, fiind pentru prima dată când instituţii chineze își unesc forţele pentru a interzice explicit toate activităţile legate de criptomonede.

„Se ştie că autorităţile din China merg la extreme, fie dau declaraţii asertive, fie fac investigaţii sau păstrează tăcerea. De data aceasta, au arătat clar că nu sprijină dezvoltarea pieţei cripotomonedelor deoarece este împotriva politicilor lor de înăsprire a controlului asupra fluxurilor de capital şi marilor companii din domeniul tehnologiei”, a apreciat George Zarya, directorul general al platformei de tranzacţionare cripto Bequant din Londra.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

PBOC a informat că criptomonedele nu trebuie să circule ca monede tradiţionale şi se interzice platformelor de peste hotare să furnizeze servicii investitorilor din China prin internet, întrerupând astfel accesul Coinbase şi Binance la a doua economie mondială.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a interzis instituţiilor financiare, companiilor de plăţi şi firmelor de internet să faciliteze tranzacţionarea pe plan intern a criptomonedelor.

Vineri, după anunţarea informaţiilor din China, Bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a scăzut cu 6%, fiind cotată la 42.2167 dolari. Ether şi XRP au scăzut cu 10%.

La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice pieţe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019 autorităţile de la Beijing şi-au schimbat punctul de vedere, iar plăţile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activităţi infracţionale. Ţara asiatică est îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activităţile de minare de bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală erau tolerate.

Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) a anunţat lansarea unei operaţiuni de curăţenie amănunţită pe plan naţional a minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Astfel de activităţi contribuie puţin la creşterea economiei chineze, provoacă riscuri, consumă extrem de multă energie şi afectează obiectivele climatice, a apreciat NDRC.

Deciziile vin după ce în mai autorităţile de la Beijing au anunţat că vor lua măsuri ferme împotriva activităţilor de minare de bitcoin şi a activităţilor de tranzacţionare de cripotomonede, în încercarea de a elimina riscurile financiare.

Statul chinez va lua măsuri energice împotriva activităţilor ilegale de pe piaţa valorilor imobiliare, şi va menţine stabilitatea pieţelor bursiere, a pieţelor de obligaţiuni şi a pieţei valutare, a anunţat Comitetul de dezvoltare şi stabilitate financiară de la Beijing, după reuniunea condusă de vicepremierul Liu He.

Politica monetară prudentă a Chinei va fi flexibilă şi adecvată, în timp ce va fi menţinută rata de schimb a yuanului stabilă, la un nivel rezonabil şi echilibrat, a precizat Comitetul de dezvoltare şi stabilitate financiară.

Criptomonedele „nu sunt monede adevărate”, au apreciat mai multe federaţii bancare de referinţă din China, lansând un avertisment împotriva “speculaţiei”, într-o ţară care îşi pregăteşte propria monedă virtuală.

„Minarea” de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizează energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce generează îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

Însă în luna aprilie a acestui an, ponderea Chinei în reţeaua globală de computere responsabilă de minarea de bitcoin a scăzut până la 46%, de la 75,5% în luna septembrie 2019. În aceeaşi perioadă, ponderea SUA a crescut până la 16,8%, de la 4%, ceea ce face din SUA al doilea mare producător mondial de bitcoin. Pe locul al treilea este Kazahstanul cu o cotă de piaţă de 8,2%. Alţi mari producători sunt Rusia (6,8%) şi Iranul (4,6%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: