China își majorează cheltuielile pentru apărare cu 7,1% în acest an, cel mai rapid ritm din ultimii trei ani

Yuan, China Foto: Pixabay.com

China va cheltui cu 7,1% mai mult pentru apărare în acest an, depășind creșterea de anul trecut și prognoza guvernamentală de creștere economică, în contextul în care premierul Li Keqiang încearcă să protejeze suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale țării, scriu Reuters și Bloomberg.

Li s-a angajat să îmbunătățească pregătirea militară și pregătirea pentru luptă pentru Armata Populară de Eliberare, care dezvoltă o gamă largă de arme, de la luptători stealth la portavioane.

Cheltuielile pentru apărare au fost stabilite la 1,45 trilioane de yuani (229,47 miliarde de dolari) în bugetul național publicat sâmbătă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Creșterea de 7,1% din acest an marchează a șaptea creștere consecutivă cu o singură cifră, dar este cel mai rapid ritm de la 7,5% propus pentru 2019.

De asemenea, creșterea cheltuielilor pentru apărare este mai mare decât creșterea economică mai lentă, de aproximativ 5,5%, prognozată în acest an. Aceasta este cea mai scăzută țintă de creștere economică din ultimii 30 de ani. China este afectată de o scădere a vastului sector imobiliar și un consum slab.

Cheltuielile pentru Armata Populară de Eliberare au crescut cu cel puțin 6,6% în fiecare an în ultimele trei decenii, ținând ritmul sau depășind adesea creșterea economică.

China este îngrijorată de provocările pe mai multe fronturi, de la Taiwanul pe care îl revendică până la misiunile navale și aeriene ale SUA în Marea Chinei de Sud, lângă insulele ocupate de chinezi și de o dispută de graniță cu India.

Premierul Li Keqiang a declarat, în discursul său privind starea națiunii, că în acest an guvernul chinez va acționa mai repede pentru a moderniza logistica armatei și sistemele de gestionare a activelor și va construi un sistem modern de management al armamentului și al echipamentelor.

Bugetul oferă doar o cifră brută pentru cheltuielile militare, fără defalcare. Mulți diplomați și experți străini cred că Beijingul nu raportează cifrele reale, parțial pentru că cheltuielile de cercetare și dezvoltare nu sunt incluse.

Bugetul de apărare al Chinei în 2022 este mai puțin de o treime din cheltuielile militare propuse de SUA.

Invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin este de așteptat să împingă alte țări, în special din Europa, să-și majoreze cheltuielile militare. Germania alocă deja 100 de miliarde de euro pentru a spori masiv bugetele apărării.

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat că România va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, de la 2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: