Comisarul european pentru Economie: Decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste din estul Ucrainei face şi mai incerte previziunile economice pentru Europa

paolo gentiloni - comisia europeana sursa foto: consilium.europa.eu

Decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste din estul Ucrainei face şi mai incerte previziunile economice, şi aşa revizuite, ale Comisiei Europene, a declarat marţi comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, transmite agenția Reuters, citată de Agerpre.

“Violarea dreptului internaţional prin recunoaşterea de către Rusia a celor două teritorii separatiste din Ucraina va creşte semnificativ această incertitudine”, a declarat Paolo Gentiloni într-o videoconferinţă organizată în comun de Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare, Comisia Europeană şi Comitetul Economic şi Social European.

În data de 10 februarie, Comisia Europeană şi-a revizuit, în jos, previziunile de creştere pentru 2022 atât în cazul UE cât şi al zonei euro. Previziunile economice de iarnă estimează că, în urma unei expansiuni semnificative de 5,3% în 2021, economia UE va creşte cu 4% în 2022 şi cu 2,8% în 2023. De asemenea, în zona euro se anticipează o creştere cu 4% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 2,7%, în 2023. Comparativ, în toamna anului trecut, Comisia Europeană prognoza că, atât zona euro, cât şi UE pe ansamblu, vor înregistra în 2022 o creştere economică de 4,3%.

Analize Economedia

Cu toate acestea, Gentiloni a insistat că fundamentele revenirii economice “rămân solide” şi de acea Comisia Europeană are încredere că avansul economiei se va accelera după încetinirea înregistrată în timpul iernii.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse “să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa. În replică, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a anunţat că UE va decide marţi primele sancţiuni împotriva Moscovei.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei şi o confruntare militară cu Moscova ar putea propulsa preţul energiei la noi maxime istorice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: