Comisia Europeană a redus prognozele de creștere economică în UE și în zona euro

comisia europeana bruxelles europa UE uniunea europeana 2 sursa foto: G4Media

Economia zonei euro va crește mai lent decât se preconiza anterior în acest an și anul viitor, potrivit previziunilor Comisiei Europene, în condițiile în care cererea de consum este afectată de inflația ridicată, iar cea mai mare economie, Germania, va intra în recesiune în acest an, scrie Reuters.

Și economia UE va continua să crească, deși cu un impuls redus. Previziunile revizuiesc creșterea economiei UE la 0,8% în 2023, de la 1% preconizat în previziunile din primăvară, și la 1,4% în 2024, de la 1,7%. De asemenea, Comisia revizuiește creșterea în zona euro în scădere la 0,8% în 2023 (de la 1,1%) și la 1,3% în 2024 (de la 1,6%).

Se preconizează că inflația va continua să scadă pe parcursul orizontului de prognoză. În prezent, se preconizează că inflația indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) va ajunge la 6,5% în 2023 (față de 6,7% în primăvară) și la 3,2% în 2024 (față de 3,1%) în UE. În zona euro, se preconizează că inflația va fi de 5,6% în 2023 (față de 5,8%) și de 2,9% în 2024 (față de 2,8%), ambele cu mult peste ținta de 2,0% a Băncii Centrale Europene.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile de consum ridicate și în continuare în creștere pentru majoritatea bunurilor și serviciilor au un impact mai mare decât se preconiza în previziunile din primăvară”, a precizat Comisia.

“Acest lucru se întâmplă în pofida scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a forței de muncă excepțional de puternice, care a înregistrat rate ale șomajului la un nivel scăzut record, o expansiune continuă a ocupării forței de muncă și o creștere a salariilor”, a precizat aceasta.

BCE a majorat rapid ratele de la jumătatea anului 2022 pentru a stăvili creșterea record a prețurilor, ceea ce a făcut mai scumpe creditele pentru economie – un factor care a afectat prognoza de creștere.

“Încetinirea bruscă a furnizării de credite bancare către economie arată că înăsprirea politicii monetare își face efectul în economie”, a declarat Comisia.

“Indicatorii sondajelor indică acum o încetinire a activității economice în vară și în lunile următoare, cu o slăbiciune continuă în industrie și un impuls tot mai slab în sectorul serviciilor, în ciuda unui sezon turistic puternic în multe părți ale Europei”, a mai spus aceasta.

Germania, cea mai mare economie a Europei, se va contracta cu 0,4% în acest an, a prognozat Comisia, revizuind în scădere o predicție de creștere de 0,2% din luna mai. Anul viitor, creșterea economică a Germaniei va fi, de asemenea, mai lentă, de 1,1%, în loc de 1,4, cât se aștepta anterior.

Italia și Țările de Jos vor crește, de asemenea, mai lent în acest an, a declarat Comisia, prognozând o expansiune a PIB-ului de 0,9% și, respectiv, 0,5%, în scădere de la 1,2% și, respectiv, 1,8%.

Dar Franța și Spania vor crește mai repede decât se așteptau anterior în 2023 , a precizat Comisia, prognozând o creștere de 1,0% și, respectiv, 2,2%, în loc de 0,7% și 1,9%, cât se preconiza anterior.

“În general, se preconizează că ritmul mai slab de creștere din UE se va prelungi până în 2024, iar impactul politicii monetare stricte va continua să limiteze activitatea economică. Cu toate acestea, se preconizează o ușoară revenire a creșterii anul viitor, pe măsură ce inflația continuă să se relaxeze, piața forței de muncă rămâne robustă, iar veniturile reale se redresează treptat.”, mai notează Comisia.

Inflația va continua să scadă

Inflația a continuat să se relaxeze în prima jumătate a anului 2023, ca urmare a scăderii prețurilor la energie și a moderării presiunilor inflaționiste din partea produselor alimentare și a bunurilor industriale. În zona euro, aceasta a ajuns la 5,3% în luna iulie, exact la jumătate față de nivelul maxim de 10,6% înregistrat în octombrie 2022, și a rămas stabilă în luna august.

Prețurile la energie vor continua să scadă și în restul anului 2023, dar într-un ritm mai lent. Se preconizează că acestea vor crește din nou ușor în 2024, ca urmare a creșterii prețurilor la petrol. Până în prezent, inflația în sectorul serviciilor a fost mai persistentă decât se preconiza anterior, dar va continua să se tempereze, pe măsură ce cererea se atenuează sub impactul înăspririi politicii monetare și al unui impuls post-COVID care se estompează. Prețurile produselor alimentare și ale bunurilor industriale neenergetice vor continua să contribuie la atenuarea inflației pe parcursul orizontului de prognoză, reflectând, de asemenea, prețurile mai mici ale factorilor de producție și normalizarea lanțurilor de aprovizionare.

O perspectivă afectată de riscuri și incertitudini

Războiul de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei și tensiunile geopolitice mai largi continuă să reprezinte riscuri și rămân o sursă de incertitudine. În plus, înăsprirea monetară ar putea afecta activitatea economică mai mult decât se așteaptă, dar ar putea duce, de asemenea, la o scădere mai rapidă a inflației care ar accelera restabilirea veniturilor reale. În schimb, presiunile asupra prețurilor s-ar putea dovedi mai persistente.

Riscurile climatice din ce în ce mai mari, ilustrate de condițiile meteorologice extreme și de incendiile de vegetație și inundațiile fără precedent din timpul verii, cântăresc, de asemenea, asupra perspectivelor.

Context

Previziunile economice din vara anului 2023 reprezintă o actualizare a previziunilor economice din primăvara anului 2023, care au fost prezentate în mai 2023.

Aceasta este o prognoză intermediară, care conține proiecții privind PIB-ul și inflația pentru cele mai mari șase economii ale statelor membre ale UE, pentru zona euro și pentru UE în ansamblu. Cele mai recente evoluții economice pentru alte 21 de state membre sunt abordate în cadrul analizei globale și sunt luate în considerare în calculul agregatelor UE și ale zonei euro.

Previziunile de vară se bazează pe un set de ipoteze tehnice privind ratele de schimb, ratele dobânzilor și prețurile materiilor prime, cu o dată-limită la 30 august 2023. Pentru toate celelalte date primite, inclusiv ipotezele privind politicile guvernamentale, această prognoză ia în considerare informații până la data de 7 septembrie 2023 inclusiv.

În fiecare an, Comisia publică două previziuni globale (primăvara și toamna) și două previziuni intermediare (iarna și vara). Ediția din 2023 a previziunilor de vară este prezentată mai târziu decât în ocazii anterioare pentru a putea încorpora mai multe date cheie publicate în lunile iulie și august.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: