Comisia Europeană va prezenta o propunere privind gestionarea activelor ruseşti blocate

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri de Reuters, preluată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Proiectul legislativ este aşteptat în 12 decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistenţa bugetară şi militară atât de necesară Kievului.

În plus, la reuniunea de săptămâna viitoare Ucraina aşteaptă ca UE să de undă verde începerii negocierilor de aderare, după ce ţara a primit anul trecut, alături de Republica Moldova, statutul de ţară candidată.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Perspectiva unui veto din partea Budapestei nu face decât să complice situaţia şi aşa tensionată legată de Ucraina, ţară care din februarie 2022 duce un război contra forţelor invadatoare ruse. Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev şi la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022. Orban, care a pus constant sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

Bruxellesul afirmă că a îngheţat active ruse în valoare de 21,5 miliarde euro şi că alte 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei sunt blocate în UE şi în G7.

Propunerea de săptămâna viitoare a CE va introduce reguli standard de gestionare a acestor active în toate statele UE şi va aduce un plus de claritate asupra obligaţiilor juridice ale instituţiilor implicate, potrivit unor oficialităţi europene.

Totuşi, nu va exista o propunere directă de transferare a fondurilor blocate în bugetul UE, ţinând cont de riscurile unor eventuale litigii, dar şi de criticile venite din partea Băncii Centrale Europene.