Investitorii chinezi au redus semnificativ achizițiile de companii în Europa, în ultimul an, ceea ce e o reacție clară la tensiunile internaționale predominante și la măsurile naționale de pandemie, scrie Dnevnik, potrivit Rador. Acest lucru este menționat într-un studiu al „Ernst & Young” (EY), publicat marți și citat de DPA. Anul trecut au fost realizate 139 de achiziții sau investiții de către investitorii chinezi pe continent, sau cu 16 mai puține decât în 2021, au anunțat consultanții conducerii.
Cu toate acestea, autorii studiului au estimat valoarea acestor tranzacții la doar 4,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de aproape două treimi față de anul precedent. În același timp, Ernst & Young notează că pentru majoritatea acestor tranzacții nu există informații publicate cu privire la valoarea achizițiilor. Amploarea actualei reticențe a companiilor chineze iese în evidență mai ales pe fondul unei comparații pe termen lung cu recordul din 2016, când Ernst & Young a raportat achiziții sau investiții a 309 companii de către investitori chinezi în Europa, în valoare totală de 92 de miliarde de dolari. În urmă cu șapte ani, cea mai mare tranzacție din Germania a fost achiziționarea companiei Kuka, producătorul robotului Augsburg, de către compania chineză Midea Group.
De atunci, numărul achizițiilor a continuat să scadă, iar acum achizițiile de companii germane de către chinezi sunt rare. Datele Ernst & Young arată că China evită în prezent achiziții controversate din punct de vedere politic precum cea a Kuka.
„Ernst & Yang” consideră că, pe lângă tensiunea politică dintre China și Occident, restricțiile draconice deja încheiate din China au jucat un rol.
Restricțiile de călătorie și regulile stricte de carantină au făcut tranzacțiile mult mai dificile, a declarat Sun Yi, care conduce divizia de servicii de afaceri din China a Ernst & Young pentru Europa de Vest.