Companiile pot accesa până la maximum 30 de milioane euro pentru investiții în domeniul energiei solari și eoliene, din PNRR. Cei interesați se pot înscrie între 31 martie-30 aprilie

bani euro salariu pexels sursa foto: Pexels

Companiile mari, nou înființate sau IMM-urile pot accesa până la maximum 30 de milioane euro pentru investiții în domeniul energiei solare și eoliene prin PNRR. Fondurile alocate pentru autoconsum se apropie de 600 milioane euro, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță REI Finance Advisors.

Ministerul Energiei a anunțat disponibilitatea imediată a unui pachet de finanțări ce totalizează aproximativ 600 milioane euro, fonduri nerambursabile în domeniul energiei regenerabile, destinate atât IMM, întreprinderilor mari, dar și companiilor nou înființate.

Companiile aplicante trebuie să aibă, printre alte activități desfășurate, și producerea de energie electrică, în scopul comercializării sau consumului propriu în cadrul societății sau grupului de societăți, corespunzătoare diviziunii 35: “Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică.

Finanțări între 15 și 30 milioane euro prin schemea „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară”

Ministerul Energiei a lansat pe 16 februarie, în dezbatere publică, ghidurile pentru patru axe de finanțare. Printre acestea, Schema care acordă maximum 15 milioane euro și nu a fost notificată la Comisie vizează proiecte eoliene (cu mărimi de la 0,4 MW până la 25 MW), respectiv proiecte fotovoltaice (cu mărimi de la 0,4 MW până la 40 MW), în timp ce Schema notificată, care acordă între 15-30 milioane euro, vizează investiții în echipamente care produc 25 MW de energie electrică din surse eoliene, respectiv mai mari de 40 MW pentru producția de energie electrică din surse solare, investițiile urmând să fie suportate din bugetul PNRR.

Ambele axe de finanțare punctează utilizarea a 50% din producție pentru autoconsum și capacități de stocare pentru 20% din producție. Departajarea proiectelor, potrivit Ghidului consultativ, se va realiza printr-o contribuție cat mai mare a beneficiarului.

Bugetul alocat procedurii de ofertare prin Schema de până la 15 milioane euro este de 215 milioane euro, cu posibilitatea supracontractării de până la 353 milioane euro, din care:

  • energie eoliană – pentru proiecte cu capacități instalate cuprinse între 1MW (exclusiv) și 25MW (inclusiv) pentru – surse eoliene – 77 milioane euro (cu suprapracontractare* până la 126 milioane euro);
  • energie solară – pentru proiecte cu capacități instalate cuprinse între 1MW (exclusiv) si 40MW (inclusiv) – surse solare – 106 milioane euro (cu suprapracontractare până la 174 milioane euro);
  • energie eoliană – pentru proiecte cu capacități instalate între 0,4MW (inclusiv) și 1MW (inclusiv) și energie solară – pentru proiecte cu capacități instalate între 0,4 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) – 32 milioane euro (cu suprapracontractare până la 53 milioane euro).

Valoarea ajutorului de stat solicitat pe MW instalat se va situa la 650.000 euro/MW pentru energia eoliană și 425.000 euro/MW pentru energia solară, dar nu mai mult de 15 milioane euro pe întreprinderea solicitantă per proiect.

În cazul proiectelor sub 1 MW, finanțarea va fi 100% nerambursabilă, însă pentru proiectele care depasesc 1MW se va calcula un scenariu contrafactual plecând de la o instalație clasică pe gaz și astfel se va determina procentul maxim ce poate fi obținut.

Sesiunea de depunere se va desfășura între 31 martie și 30 aprilie 2022, astfel că proiectele trebuie pregătite riguros, din timp, mai ales că trebuie sa existe Certificat de urbanism la depunerea proiectului și să fie prezentată dovada depunerii la agențiile pentru protecția mediului a documentației privind obținerea Avizului de Mediu.

În cadrul acestui obiectiv specific vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni:

  • Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse eoliene, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat;
  • Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.

Investițiile eligibile

Panourile fotovoltaice, invertoarele, sistemele de stocare și turbinele eoliene se află printre echipamentele incluse în proiecte și care sunt eligibile spre finanțare, însă doar dacă respectă următoarele cerințe tehnice minime:

1.Panouri fotovoltaice:

a.Eficiența panourilor trebuie să fie:

  • 19% pentru panouri monocristaline din siliciu;
  • 18% pentru panouri policristaline din siliciu;
  • 12% pentru panouri subțiri sau semitransparente;

b.Condiții standard de testare (STC):

  • radiație solară 1000 W/m2;
  • masa aerului AM 1,5;
  • temperatura celulei 25°C.

2.Invertoare:

a.conforme cu prevederile Ordinelor ANRE nr. 228/2018 și nr. 132/2020;
b.eficiență europeană: > 97%.

3.Sisteme de stocare – fără tehnologii pe bază de plumb, Ni-Cd sau Ni-Mh

4.Turbine eoliene – care să respecte IEC/SR EN 61400 și unde clasificarea în funcție de vânt să se potrivească cu datele istorice ale vântului din zona instalării

Investițiile vor fi finalizate, respectiv instalate și conectate la rețea, inclusiv punerea în funcțiune până cel târziu la 30.06.2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: