Consilierii economici ai preşedintelui american Joe Biden i-au apărat politicile duminică, pe fondul accelerării inflaţiei, despre care au spus că este o problemă globală legată de pandemia de Covid-19, nu un rezultat al programelor administraţiei, transmite Reuters, citat de News.ro.
Preţurile de consum din SUA au înregistrat în octombrie cel mai mare avans anual din ultimii 31 de ani, determinat de creşterea preţurilor benzinei şi ale altor bunuri.
Republicanii au afirmat că creşterea preţurilor reflectă agenda de cheltuieli ample a lui Biden.
“Fără îndoială că inflaţia este mare în acest moment. Afectează buzunarele americanilor. Le afectează perspectivele. Dar este important să punem acest lucru în context. Când preşedintele a preluat mandatul, ne confruntam cu o criză economică totală”, a declarat Brian Deese, directorul Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, la emisiunea ”Meet the Press” de la NBC.
Statele Unite ale Americii nu sunt singurele care suportă o inflaţie puternică, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arătând că inflaţia este ridicată în cele 38 de ţări membre şi că preţurile petrolului s-au mărit de patru ori în ultimele 18 luni, pe măsură ce economiile s-au redeschis după opririle cauzate de Covid-19.
Luni, Biden urmează să semneze un proiect de lege pentru infrastructură bipartizan, de 1.000 de miliarde de dolari, care se aşteaptă să creeze locuri de muncă în toată ţara, prin distribuirea de miliarde de dolari către autorităţile de stat şi locale pentru a repara podurile şi drumurile care se prăbuşesc şi extinderea accesului la internet în bandă largă pentru milioane de americani.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, şi Deese, în apariţii separate la televiziune, au spus că se aşteaptă ca această măsură, precum şi cheltuielile interne ”Build Back Better” de 1,75 trilioane de dolari şi proiectul de lege pentru investiţii climatice să ajute la reducerea inflaţiei.
”Există o urgenţă să acţionăm”, a spus Deese la CNN. Deese a afirmat că este încrezător că preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, va aduce la vot săptămâna aceasta proiectul de lege ”Build Back Better”.
Acesta, însă, va fi doar un prim pas, deoarece Senatul nu a preluat încă proiectul de lege, iar diviziunile dintre democraţi ar putea ameninţa şansele proiectului în acea cameră.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, într-o scrisoare deschisă adresată duminică colegilor democraţi, a spus că Senatul nu va prelua proiectul de lege până când Camera nu îl va adopta.
Congresul se confruntă cu o agendă extrem de aglomerată în luna următoare, deoarece trebuie, de asemenea, să evite intrarea în incapacitate de plată a guvernului federal şi o închidere parţială a guvernului, care ar fi jenante din punct de vedere politic pentru democraţi.