Contracție economică de 0,4% în trimestrul al doilea în Italia, date revizuite în scădere

Italia steag Sursa foto: Pixabay

Economia Italiei s-a contractat cu 0,4% în al doilea trimestru față de precedentele trei luni, afectată de cererea internă slabă, a anunțat vineri biroul național de statistică ISTAT, revizuind în scădere datele provizorii, scrie Reuters.

Estimarea preliminară a ISTAT, publicată la 31 iulie, indicase o scădere de 0,3% a produsului intern brut, față de previziunile analiștilor, care estimau o valoare stabilă.

În ritm anual, creșterea PIB-ului în trimestrul al doilea a fost redusă la o creștere de 0,4%, față de 0,6% cât a fost imprimat în estimarea preliminară.

Revizuirea în scădere aruncă o umbră asupra perspectivelor pentru întregul an, în timp ce guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni se pregătește să elaboreze bugetul pentru 2024.

Miniștrii italieni au criticat în repetate rânduri Banca Centrală Europeană pentru creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, afirmând că politica acesteia amenință să arunce zona euro în recesiune.

Defalcarea componentelor PIB-ului a arătat că investițiile și cheltuielile guvernamentale s-au contractat puternic în al doilea trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, în timp ce cheltuielile de consum au stagnat. Importurile și exporturile au scăzut ambele cu 0,4%, ceea ce înseamnă că fluxurile comerciale au avut o contribuție zero la creștere.

Răsturnarea bruscă de situație din al doilea trimestru a venit după un început puternic de an pentru ceea ce a fost cea mai slabă economie din zona euro de la lansarea monedei unice.

Creșterile PIB-ului din primul trimestru nu au fost revizuite, fiind de 0,6% în ritm trimestrial și de 2,0% în ritm anual.

Roma prognozează oficial o creștere de 1,0% pentru întregul an 2023, încetinind brusc de la rata dinamică de 3,7% din 2022.

Până în urmă cu câteva săptămâni, guvernul descria prognoza pentru 2023 ca fiind conservatoare, ministrul economiei Giancarlo Giorgetti afirmând că spera la o creștere cuprinsă între 1,2% și 1,4%.

ISTAT a declarat că așa-numita “creștere dobândită” la sfârșitul celui de-al doilea trimestru s-a situat la 0,7%, ceea ce înseamnă că, dacă PIB-ul va stagna de la trimestru la trimestru pentru restul anului, creșterea pe întregul an va fi de 0,7% față de 2022.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Cand ai deficit de peste 100%, ar trebui sa arate altfel numerele… Sunt separate de dragul unor socoteli perverse dar datoria publica tot deficit e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *