Costul asigurării împotriva riscului de default (-incapacitate de plată-nr.) pentru obligaţiunile guvernamentale ruseşti a urcat luni la un nivel record, după ce sancţiunile dure adoptate împotriva Rusiei au determinat Moscova să adopte măsuri de urgenţă pentru a-şi proteja sectorul financiar, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Luni, cotaţiile CDS-urilor pentru asigurarea pe cinci ani a unor obligaţiuni ruseşti în valoare de 10 milioane de dolari au ajuns la patru milioane de dolari în avans şi 100.000 de dolari anual, ceea ce semnalează o probabilitate de default de 56%, potrivit ICE Data Services.
Datele ICE mai arată că, pentru prima dată în istorie, preţul pentru protejarea obligaţiunilor ruseşti împotriva riscului de default nu mai este cotat în puncte de bază, în condiţiile în care cei care vând protecţie cer acum plata în avans, semnalând existenţa unor percepţii conform cărora un default al Rusiei ar putea fi iminent.
Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia, o ţară dependentă de exporturile de materii prime, de sistemul financiar global, prin faptul că împiedică Banca Centrală a Rusiei să utilizeze rezervele valutare pentru a contracara sancţiunile.
În cazul contractelor pentru un an, cotaţiile CDS-urilor pentru obligaţiunile ruseşti sugerează o probabilitate de default de 40%, potrivit datelor ICE Data Services.
ICE este principala casă de clearing pentru CDS-uri europene.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus vineri la o serie de acţiuni de credit, S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria “junk” (nerecomandat pentru investiţii – n.r.), în timp ce Moody’s a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare la categoria “junk”.