Costul orar al forței de muncă în România a crescut cu 16% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut

femeie antreprenor calculator Foto: Pixabay

În trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul I 2023, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 16,45%, arată datele Institutului Național de Statistică. Față de precedentele trei luni, costul orar al forței de muncă în formă ajustată  a înregistrat o rată de creștere de 1,85%.

Trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul IV 2023

Față de trimestrul IV 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (11,52%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale1, tranzacții imobiliare (10,09%), respectiv în hoteluri și restaurante (8,82%). Față de perioada analizată, cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-12,88%), respectiv în industria extractivă (-10,11%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 1,10%. Trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul I 2023 Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ3 (33,30%), hoteluri şi restaurante (27,06%), transport şi depozitare (20,96%), respectiv în construcţii (20,49%).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Comparativ cu trimestrul I 2023, costul orar al Informații suplimentare: forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în industria extractivă (8,69%), sănătate și asistență socială (9,94%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,68%).