Croația va plăti compensații de 56 milioane de dolari companiei ungare MOL, după ce a pierdut un proces de arbitraj început în 2013

Redacția feb. 3, 2023 0 comentarii
benzinarie mol carburant pompa alimentare ful

Croația va plăti 1,8 miliarde de kuna (255,7 milioane de dolari) companiei ungare de petrol și gaze MOL, în conformitate cu o hotărâre într-un caz de arbitraj la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), a declarat ministrul croat al Economiei.

În iulie anul trecut, Croația a pierdut un proces de arbitraj inițiat în 2013 de MOL din cauza nerespectării de către Croația a obligațiilor asumate în cadrul unui acord privind compania sa de petrol și gaze INA, scrie Reuters.

Miercuri, organismul consultativ al guvernului croat privind INA a discutat o opinie a experților juridici privind cazul de arbitraj și a decis să procedeze conform ordinelor date de ICSID, a declarat ministrul Economiei, Davor Filipovic, la televiziunea de stat.

Astfel, Croația va plăti 1,8 miliarde de kuna și dobânda aferentă către MOL, iar fondurile pentru aceasta au fost alocate în buget, a adăugat ministrul.

MOL, care este cel mai mare acționar al INA, cu o participație de 49,08%, a apelat la arbitraj din cauza faptului că guvernul croat nu a preluat afacerile cu gaze ale INA, care înregistrează pierderi, și nici nu a aplicat prețurile pieței pentru gaze, așa cum acceptase să facă în 2009.

Guvernul croat deține 44,84% din INA, iar restul este deținut de mici acționari.

 

sursa foto: Facebook/ MOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *