Cu un buget planificat de 258 milioane de euro, Comisia Europeană lansează primele cererile pentru sprijinirea infrastructurilor de conectivitate digitală

Comisia Europeana Foto: Comisia Europeană / Facebook

Comisia Europeană a lansat miercuri primele cereri de propuneri în cadrul componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE – Digital). Cu un buget planificat de 258 milioane de euro, Comisia Europeană lansează primele cererile de propuneri au scopul de a îmbunătăţi infrastructurile de conectivitate digitală în întreaga UE, în special reţelele la nivel de gigabit şi 5G, şi de a contribui la transformarea digitală a Europei, scrie Agerpres.

Comisia va cofinanţa acţiuni menite să asigure conectivitatea la reţele 5G pentru principalele rute de transport şi furnizori de servicii esenţiale din comunităţile locale, precum şi acţiuni de implementare sau modernizare a reţelelor magistrale pe baza tehnologiilor avansate.

Cererile de propuneri se vor concentra, de asemenea, asupra serviciilor agregate în cloud (cloud federation) de conectare a infrastructurilor, asupra infrastructurilor magistrale pentru portaluri digitale mondiale (în cadrul strategiei Global Gateway), cum ar fi cablurile submarine, precum şi asupra acţiunilor pregătitoare pentru crearea de platforme digitale operaţionale pentru infrastructurile de transport şi energetice din întreaga UE.

Toate acestea se succed adoptării, în decembrie 2021, a primului program de lucru pentru MIE Digital, care aloca o finanţare de peste un miliard de euro pentru perioada 2021-2023.

Cererile de propuneri din cadrul MIE – Digital sunt deschise în principal entităţilor, inclusiv întreprinderilor comune, stabilite în statele membre şi în ţările sau teritoriile de peste mări. Candidaţii interesaţi pot afla mai multe despre procesul de depunere a candidaturii, de evaluare şi de atribuire în ziua de informare online, 19 ianuarie.

A doua generaţie a componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei (programul MIE-2) (2021-2027) se bazează pe cea anterioară, care a sprijinit infrastructurile şi serviciile digitale transfrontaliere, precum şi accesul gratuit la internet pentru comunităţile locale prin intermediul iniţiativei WiFi4EU din 2014-2020.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *