Cum descrie cel mai puternic bancher situația în care se află lumea: „Lucrurile se pot înrăutăți de acum înainte. Ne confruntăm cu probleme foarte grave: inflație ridicată și o creștere constantă a ratelor dobânzilor”

recesiune Sursă foto: Pixabay

Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din lume, care a condus JPMorgan Chase timp de 16 ani, avertizează, într-un interviu acordat El País, cel mai mare ziar din Spania, ca populația să se pregătească de pe acum pentru problemele economice care vor urma. Acesta spune că lumea se confruntă cu probleme foarte grave: inflație ridicată, în special în ceea ce privește prețurile la energie și alimente, și creșterea constantă a ratelor dobânzilor.

Bancherul este de părere că SUA ar putea intra în recesiune înainte de sfârșitul anului, în funcție de rapiditatea prin care Fed majorează ratele dobânzilor. Întrebat dacă va mai rămâne inflația la nivelurile actuale mult timp, Jamie Dimon crede că ne apropiem de vârf și atunci prețurile ar putea începe să scadă. 

„Insist însă asupra faptului că este dificil de făcut previziuni. În ultimii ani am avut parte de cele mai mari măsuri fiscale și de stimulare a economiei pe care lumea le-a văzut în întreaga sa istorie. Este complex să ghicești consecințele pe termen scurt ale acestor politici. Ceea ce pare să fie mai clar este că inflația nu este tranzitorie. Salariile cresc, prețurile locuințelor la fel…”, spune bancherul.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Acesta spune că băncile centrale au contribuit la o inflație galopantă, însă nu în mod intenționat. „Întotdeauna am crezut că politica ratei zero a dobânzii a fost o idee proastă. Are multe efecte dăunătoare. Pe de altă parte, creșterea datoriei publice are efecte inflaționiste clare. În Statele Unite, amploarea politicilor monetare ale Rezervei Federale în doar doi ani este egală cu 30% din PIB. Acest lucru este fără precedent. Există o mulțime de bani în mâinile familiilor și guvernelor încă necheltuiți”.

Întrebat cum pot guvernele să stimuleze creșterea fără a provoca inflație, acesta a răspuns prin reducerea reglementărilor care împiedică o creștere bună. 

„Gândiți-vă, de exemplu, la infrastructură. Uneori, autorizațiile durează prea mult. În SUA, de exemplu, guvernul ar trebui să permită mai multă imigrație. Acest lucru ar răci puțin creșterea salariilor. Se pot face lucruri și în ceea ce privește energia. SUA ar trebui să fie mai ambițioase în ceea ce privește producția de petrol și gaze, în special pentru a ajuta Europa în această perioadă de insecuritate energetică”, spune bancherul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: