Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar, per ansamblu, cererea continuă să scadă, deoarece consumatorii îşi reduc cheltuielile pe fondul inflaţiei ridicate, arată datele preliminare publicate miercuri de S&P Global, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Dovezile privind intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,4% în acest trimestru şi în primele trei luni din 2023.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 47,8 puncte în noiembrie, de la 47,3 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 47 de puncte. Totuşi, noiembrie este a cincea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
“O nouă scădere a activităţii economice în noiembrie s-ar fi adăugat şanselor ca economia zonei euro să intre în recesiune. Totuşi, datele PMI aduc unele veşti bune, o atenuarea a declinului faţă de octombrie”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la S&P Global Market Intelligence.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, s-a menţinut în noiembrie la 48,6 puncte, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 48 de puncte.
În pofida încetinirii economiei, firmele au făcut angajări, deşi a fost cel mai lent ritm de creştere din martie 2021.
Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a urcat în noiembrie la 47,3 puncte, de la 46,4 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 46 de puncte.
“Presiunile provocate de creşterea preţurilor, care au determinat înăsprirea politicii monetare a BCE, arată semne de încetinire, în special în industrie. Aceste evoluţii nu doar că ar ajuta, într-o oarecare măsură, la ţinerea sub control a crizei costului de trai, ci ar îmbunătăţi perspective privind inflaţia”, susţine Williamson.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în octombrie nivelul record de 10,6% – cu mult peste ţinta BCE, de 2%.