Dezvăluiri BBC: Abuz sexual în fermele de ceai din Kenya, care aprovizionează unele dintre cele mai populare mărci din Marea Britanie

ceai Foto: Pexels

Un reportaj BBC dezvăluie dovezi de exploatare sexuală, descoperite în fermele de ceai care aprovizionează unele dintre cele mai populare mărci din Marea Britanie, inclusiv PG Tips, Lipton și Sainsbury’s Red Label.

Peste 70 de femei din fermele de ceai din Kenya, deținute de ani de zile de două companii britanice, au declarat pentru BBC că au fost abuzate sexual de către supraveghetorii lor.

O filmare secretă a arătat că șefii locali, de pe plantațiile deținute de Unilever și James Finlay & Co, au făcut presiuni asupra unui reporter sub acoperire pentru a face sex.

Trei manageri au fost acum suspendați.

Unilever s-a confruntat cu acuzații similare în urmă cu mai bine de 10 ani și a lansat o abordare de “toleranță zero” față de hărțuirea sexuală, precum și un sistem de raportare și alte măsuri, dar o investigație comună pentru BBC Africa Eye și Panorama a găsit dovezi că nu se dădea curs acuzațiilor de hărțuire sexuală.

Tom Odula, de la BBC, a vorbit cu femei care au lucrat la ferme de ceai administrate de ambele companii. O parte dintre ele i-au spus că, din cauza lipsei de muncă, nu au de ales decât să cedeze la cererile sexuale ale șefilor lor, în caz contrar riscând să rămână fără venituri.

“Nu pot să-mi pierd locul de muncă, pentru că am copii”, a spus o femeie.

O altă femeie a spus că un director de divizie i-a suspendat locul de muncă până când a fost de acord să facă sex cu el. “Este pur și simplu o tortură; el vrea să se culce cu tine, apoi primești un loc de muncă”, a spus ea.

De asemenea, o femeie a declarat pentru BBC că a fost infectată cu HIV de către șeful ei, după ce a fost presată să facă sex cu el.

Pentru a aduna mai multe dovezi despre acuzațiile de abuz sexual, BBC a recrutat-o pe reportera sub acoperire Katy – nume fictiv – pentru a lucra pe plantațiile de ceai.

Într-un caz, Katy a fost invitată la un interviu de angajare cu un recrutor pentru James Finlay & Co, pe nume John Chebochok. Interviul s-a dovedit a avea loc într-o cameră de hotel. Chebochok, care a lucrat pe plantațiile Finlay timp de peste 30 de ani, mai întâi ca manager al proprietății și apoi ca proprietar al unei companii contractante, fusese deja semnalat ca fiind un “prădător” de mai multe femei care au vorbit cu Tom Odula de la BBC.

Katy a fost țintuită de o fereastră de Chebochok și i s-a cerut să îl atingă și să se dezbrace. “Îți voi da niște bani, apoi îți voi da o slujbă. Te-am ajutat pe tine, ajută-mă pe mine”, a spus el. “Ne întindem, terminăm și plecăm. Apoi vii tu și lucrezi”, a spus acesta. Katy a spus clar că nu era de acord. În cele din urmă, el a renunțat, iar un membru al echipei de producție – amplasat în apropiere, pentru siguranța ei – a dat un telefon pentru a-i oferi o scuză să plece.

“Am fost atât de speriată și atât de șocată. Trebuie să fie foarte dificil pentru femeile care lucrează sub comanda lui Chebochok”, a declarat Katy.

James Finlay & Co a declarat că Chebochok a fost suspendat imediat după ce BBC a contactat compania. Compania a precizat că l-a raportat, de asemenea, la poliție și că investighează în prezent dacă operațiunea sa din Kenya are “o problemă endemică cu violența sexuală”.

Katy a fost, de asemenea, hărțuită sexual atunci când a lucrat sub acoperire la o fermă, care la acea vreme era administrată de Unilever. Ea a fost invitată la o zi de inițiere, în cadrul căreia un director de divizie pe nume Jeremiah Koskei le-a ținut un discurs noilor recruți despre politica de toleranță zero a Unilever față de hărțuirea sexuală.

Cu toate acestea, el a invitat-o apoi pe “Katy” să se întâlnească cu el într-un bar din hotel în acea seară și a încercat să o forțeze să facă sex cu el, sugerându-i să se întoarcă împreună la complexul său.

Katy a declarat ulterior: “Dacă întreaga mea viață ar fi fost cu adevărat legată de această oportunitate, îmi pot doar imagina cum ar fi decurs acea întâlnire.”

Katy a fost repartizată în echipa de plivire – este o muncă istovitoare, șase zile pe săptămână, și multe femei cer să fie mutate. Supraveghetorul de acolo, Samuel Yebei, i-a cerut să facă sex în schimbul unor sarcini mai ușoare.

Atunci când Katy a raportat acest comportament unuia dintre responsabilii Unilever pentru hărțuire sexuală, i s-a spus: “Rămâi alături de principiile tale. Nu-ți oferi corpul în schimbul unui loc de muncă”.

În ciuda faptului că a urmărit să afle ce măsuri au fost luate împotriva superiorilor ei, nu a primit niciun răspuns.

Unilever spune că a fost “profund șocată și întristată” de acuzații. Compania și-a vândut operațiunile din Kenya în timp ce BBC filma în secret.

Noul proprietar, Lipton Teas and Infusions, spune că i-a “suspendat imediat pe cei doi manageri” și a ordonat o “anchetă completă și independentă”.

Jeremiah Koskei nu a răspuns solicitării noastre de comentarii, iar Samuel Yebei neagă acuzațiile care i se aduc.

James Finlay and Co furnizează ceai kenyan supermarketurilor Sainsbury’s și Tesco, precum și Starbucks.

Ca răspuns la investigația BBC, Sainsbury’s a declarat: “Aceste acuzații îngrozitoare nu au ce căuta în lanțul nostru de aprovizionare”.

Tesco a declarat că ia acuzațiile “extrem de în serios” și că se află într-un “dialog constant” cu Finlay’s pentru a se asigura că sunt luate “măsuri solide”.

Starbucks nu a oferit o declarație.

 

 

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *