Dezvoltatorii imobiliari amenință că vor da în judecată Primăria București din cauză că PUZ-urile private nu au fost aprobate: „Toate aceste acțiuni se vor reflecta în prețul locuințelor și vor afecta direct utilizatorul final”. Estimare: Bugetul primăriei s-ar putea reduce cu 10%

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Firmele imobiliare se confruntă cu problemele deoarece primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, refuză să acorde PUZ-uri private, care nu au fost aprobate începând din septembrie 2020. Ca urmare a acestor probleme create în piața imobiliară, mai multe companii se gândesc să deschidă o procedură în instanță pentru a da în judecată primăria, a declarat Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via România şi preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate (AREI). Dezvoltatorii spun că toate aceste acțiuni vor pune presiune pe prețurile locuințelor, chiriilor, pe infrastructura orașului, precum și vor duce la o scădere semnificativă a investițiilor pentru piața de birouri.

„Noi (n.r – Gran Via) vom deschide un proces împotriva primăriei Sectorului 2 și vom deschide în primă instanță cu obligația de a primi autorizația ca o instanță să zică faptul că primăria a greșit că nu vrea să dea o autorizație sau să aprobe PUZ-ul, ulterior urmând să deschidem proces către primării pentru obținerea de penalități. Cordia (dezvoltator imobiliar) și noi, Gran Via, vom deschide un proces împotriva primăriei Sector 2. Mai sunt 3 mari companii care își pregatesc strategia pentru a da primăria în judecată”, a spus Antonela Comșa.

Pe lângă Gran Via, o altă mare companie imobiliară care se gândește să deschidă un proces în instanță împotriva primăriei București este Eden Capital.

„Este o acțiune pe care o luăm serios în considerare, fiind direct afectați de acțiunile și inacțiunile instituției primarului, atât pe parte de imagine cât și financiar, ca și cost de oportunitate pe proiectele din Capitală. În această situație sunt mulți dezvoltatori privați, dar și regii și instituții ale statului”, au declarat pentru Economedia reprezentanți ai dezvoltatorului imobiliar Eden Capital.

Deoarece o parte din investițiile private sunt blocate, Antonela Comșa estimează că acestea ajung la ordinul miliardelor, investiții care nu au început. În plus, au fost blocate investiții publice de 5 miliarde euro deoarece Nicușor Dan nu aprobă documentația, spune aceasta. „Sunt foarte multe investiții private blocate. Eu estimez că astăzi avem probabil de ordinul miliardelor, investiții care nu au început. Anularea acestor PUZ-uri nu înseamnă doar oprirea investițiilor private, cat si oprirea investițiilor publice”, transmite reprezentantul AREI.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În aceeași situație este și dezvoltatorul Eden Capital, care spune că în acest moment trei proiecte mari în Capitală sunt afectate direct de această situație, încetinite sau blocate la stadiul de documentație. Este vorba despre Cortina North, Cortina 126 și Cortina Forest.

„Cu PUZ-urile suspendate al doilea an consecutiv, cu PUG-ul capitalei în pericol de suspendare, ne uităm către un viitor sumbru extrem de apropiat. Nu este vorba doar de dezvoltările private, cât de sute de lucrări de infrastructura necesara, obligatorie, de mentenanță sau dezvoltare a orașului. Discutăm în acest moment de o posibilitate reală, 100% datorată actualului primar al Capitalei, de a aduce orașul la nivelul urbanistic de junglă al anilor 90. Pierderile aduse bugetului local prin retragerea din Capitală a tot mai multi dezvoltatori sunt mai mult decât importante. Am reorientat 3 proiecte mari, imediate, în afara orașului datorită acestor abuzuri și blocaje din Capitală. Este foarte greu să poți avea încredere și să poți dezvolta un plan de investiție sub amenințarea și acțiunile haotice și destructive ale unui om”.

Blocajele investițiilor private ar putea duce la o reducere a încasărilor la bugetul primăriei cu 10%

Antoanela Comşa este de părere că, pentru că aceste investiții sunt îngreunate, vor exista mai multe efecte în lanț în anii următori, printre acestea numărându-se mai puține clădiri de birouri și o presiune pe chirii.

„Cred că vor fi zero clădiri de birouri livrate în 2024-2025 pentru că aceste clădiri nu se construiesc pe terenuri sub 3.000 mp atât timp cât PUZ-urile private nu sunt aprobate din 2020 și nu se întrevede nicio deblocare. Dacă le vom vedea probabil aprobate în 2023-2024 mai durează încă un an să obții autorizația de construire, iar construcția în sine poate dura între 18-24 de luni. Acest lucru înseamnă că în 2024 nu vom avea clădiri de birouri noi, înseamnă că orice investitor ce dorește să vină în București să deschidă birouri nu va avea unde și totodată probabil că va exista și o presiune pe chirii. Se va investi în jurul Bucureștiului și se va pune o presiune pe tot ce înseamnă trafic, pe infrastructură”, precizează aceasta.

Potrivit reprezentanților Eden Capital, din cauza acestor blocaje, aceștia estimează că reducerea încasărilor la bugetul primăriei la 10% din taxele care s-ar fi colectat. Mai mult, toate aceste acțiuni se vor reflecta în prețul locuințelor și vor afecta direct utilizatorul final și piața, mult mai mult decât pe dezvoltatori.

„Piața pe termen scurt este deja afectată de reducerea ofertei de locuinte sau spații comerciale/birouri din cauza blocării atât de la începere cât și de la finalizarea construcțiilor existente, automat sporind procentul de creștere a prețurilor, deja afectate de creșterea costurilor la materialele de construcții. Prognoza pe termen lung este tragică în toate segmentele: construcții comerciale sau spații de birouri, construcții civile și locuințe, dezvoltare urbana și infrastructură. Discutam de o prognoză de livrare de spații, locuințe sau lucrări de infrastructură de 0-15% din volumul de până acum în anul 2025. Din cauza acestor blocaje, ne uităm la reducerea încasărilor la bugetul primăriei la 10% din taxele ce s-ar fi colectat și de deteriorarea avansată a orașului din cauza blocării la faza de avizare/autorizare a lucrărilor de mentenanță”, spun reprezentanții Eden Capital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Este o confuzie in titlu: aceia sunt rechini imobiliari, nu dezvoltatori. Nu avem destul trafic si nu suntem destul de inghesuiti si nu au fost distruse destule de case de patrimoniu, rechinii ameninta cu procese pentru a o face in continuare.

  2. Really? Caut de mult o locuinta in oras si deocamdata am renuntat, din mai multe motive:
    1) agentiile imobiliare pun presiune pe cumparatori (“deja avem n oferte”, “apartamentele din acest bloc sunt vandute aproapte 100%”, “sa va grabiti ca aici sunt numai oameni de calitate: avocati, medici etc. cu masine scumpe” de parca oamenii de calitate sunt numai cei bogati…);
    2) dezvoltatorii imobiliari nu se tin de cuvantul dat la vizionare: niciodata un imobil in constructie nu a fost finalizat in timpul ce ni s-a promis;
    3) mai tineti minte de fenomenul anularii unilaterale a contractului de vanzare/cumparare pentru a vinde acelasi apartament la un pret majorat, lasand cumparatorul respectiv cu banii cheltuiti initiali dar fara bonul in care isi pusese toate sperantele?
    Asadar, “dragi” dezvoltatori, mai incet cu aceste plangeri ca va faceti de ras.

  3. În cazul în care Nicușor Dan și cei care îl susțin , erau de o minimă bună credință, înainte de a anula suspenda , și respectiv a anula cică în “justiție”PUZ-urile , trebuiau să le înlocuiască cu altele, dar nu să distrugi . În afară de dezvoltatori sunt multe persoane fizice , ale căror destine au fost distruse, datorită lui Nicușor Dan și alor lui , dar aceștia sunt victime colaterale.

  4. Rechinii imobiliari au întrat în trepidații. Nu mai e prietena voastră doamna Firea la capitala?

    • Dăi dracu de “rechini imobiliari ” , dar cu persoanele fizice cum rămâne ? Sau mulți dintre dumneavoastră nu aveți o palmă de teren în proprietate , mai ales în București.

  5. Sa inteleg ca rechinilor le-au ramas printre dinți ceva documente justificative pt mita data sa praduiasca orașul?!?
    Nu m-as fi gandit ca se poate da mita si apoi sa te duci cu ea la recuperat in judecată.

    Dumnezeu nu doarme, doar se preface, mulți din astia care au nenorocit calitatea vieții in oras vor intra in niste falimente cat casa, ce intra usor – iese usor, asa sunt rechinii astia.

    Piata imobiliară va intra in faliment crunt, de ce? Simplu ați vazut ce dobanzi sunt?!?

    • Cu respect v-aș întreba , cu persoanele fizice care dețin terenuri , și au nevoie să își construiască o casă, cu acei oameni cum rămâne . Deoarece în conflictul dintre Nicușor Dan și “rechini” , oameni nevinovați sunt victime , cu destinele distruse . De aceștia nu se preocupă nimeni .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.