Director adjunct BNR: România are proiecte verzi în valoare de 60 de miliarde de euro pentru următorii ani

Redacția iun. 8, 2021 1 comentarii
Sustenabilitate, investitii verzi

România are proiecte verzi în valoare de 60 de miliarde de euro, care se află în prezent în cadrul sectorului public şi în cadrul sectorului privat, a anunţat Florian Neagu, director adjunct BNR, Coordonatorul Grupului de lucru in Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), citat de Agerpres. Datele au fost adunate de grupul de lucru CNSM pentru sprijinirea finanţării verzi.

“În cadrul Grupului de lucru am cuantificat cam ce volum de proiecte verzi se află în prezent în cadrul sectorului public şi în cadrul sectorului privat. Şi am obţinut o sumă impresionantă. Cam 60 de miliarde de euro sunt proiecte verzi care ar fi implementate în următorii ani. Ca şi comparaţie, ca cifră, 60 de miliarde de euro înseamnă toate investiţiile făcute de Guvern în ultimii 8 ani. Ceea ce înseamnă că este o oportunitate grozavă şi pentru schimbarea structurală a economiei, dacă reuşim să implementăm aceste proiecte, dar şi pentru dezvoltarea sistemului financiar. Şi mai este un lucru de spus care este important. În cazul acesta, proverbul “mai bine mai târziu decât niciodată” s-ar putea să nu se aplice atât de bine. Făcând colegii mei calcule în cadrul acestui grup de lucru, a rezultat că o întârziere chiar şi numai cu 2 ani a implementării proiectelor, ceea ce nu e mult uitându-ne la experienţa statului român, deci dacă proiectele s-ar implementa din 2024, de exemplu, în loc de 2022, eficienţa şi efectele pozitive pentru economia românească se reduc semnificativ”, a spus Florian Neagu, în conferinţa de presă pentru prezentarea Raportului Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

El a menţionat că, din calculele efectuate, rezultă că efectele pozitive s-ar reduce cu 33%. Din acest motiv, recomandările propuse şi aprobate de Consiliul General al CNSM au în vedere termene foarte strânse. Din cele 16 recomandări, 7 trebuie realizate conform propunerii în cadrul acestui an, iar încă 4 în ianuarie anul următor.

Trăgând linie, în următoarele 6 luni 70- 75% din planul propus aici ar trebui implementat. De ce sunt şanse să se întâmple acest lucru? Pentru că o caracteristică a grupului de lucru a fost că am avut suficient timp să discutăm toate propunerile de recomandări care au venit în activitatea grupului de lucru. Au fost aproape 20 de întâlniri ale celor 7 subgrupuri şi ale grupului mare timp de 7 luni şi prin urmare recomandările care se găsesc acum oficial aprobate de CNSM au întrunit girul autorităţilor publice, al sectorului privat şi al finanţatorilor, fiind considerate posibil a fi implementate fără probleme”, a menţionat Florian Neagu.

De asemenea, el a spus că nu au fost arătate numai oportunităţile pentru economie şi sistemul financiar, ci şi riscurile sau provocările aduse de Agenda verde.

Astfel, în cadrul Grupului a fost contabilizată ponderea firmelor care ar putea fi afectate de Agenda schimbării climatice, iar aproape 40% din valoarea adăugată brută creată în ţară este realizată de firme care se află la risc în cadrul acestui proces. Aceste firme deţin aproape jumătate din activele din economia românească.

Sursa foto: ING

Comentarii

  1. Cai verzi
    Pe pereti!
    Aceste proiecte verzi vor fi ca autostrăzile din Ro.
    De 30 de ani Ro face autostrăzi dar nu exista o autostrada de 100 km terminată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *