Economia Chinei dă semne de stabilizare, însă declinul sectorului imobiliar provoacă îngrijorare

Imobiliare China pexels.com

Producţia din fabrici şi vânzările cu amănuntul din China au crescut într-un ritm mai rapid în august, dar investiţiile în scădere în sectorul imobiliar lovit de criză ameninţă să submineze o serie de măsuri de sprijin care au făcut ca economia să dea semne de stabilizare, transmite Reuters, citat de News.ro.

Factorii politici chinezi se confruntă cu o sarcină descurajantă în încercarea de a relansa creşterea după o scurtă revenire post-COVID, ca urmare a slăbiciunii persistente a industriei imobiliare esenţiale, a unei monede slăbite şi a cererii globale slabe pentru produsele sale manufacturate.

Producţia industrială a crescut cu 4,5% în august faţă de un an înainte, au arătat datele publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică (NBS), accelerând de la ritmul de 3,7% din iulie şi depăşind aşteptările pentru o creştere de 3,9%, dintr-un sondaj Reuters al analiştilor. Creşterea a marcat cel mai rapid ritm din aprilie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, au crescut, de asemenea, cu un ritm mai rapid, de 4,6%, în august, ajutate de sezonul călătoriilor de vară, şi au consemnat cea mai rapidă creştere din luna mai. Aceasta, comparativ cu o creştere de 2,5% în iulie şi o creştere estimată de 3%.

Datele optimiste sugerează că o serie de măsuri recente de susţinere a economiei încep să dea roade, determinând JP Morgan să-şi ridice prognoza privind creşterea produsului intern brut al Chinei în 2023 la 5%, de la ritmul estimat anterior, de 4,8%.

ANZ şi-a îmbunătăţit, de asemenea, prognoza de creştere pentru a doua cea mai mare economie a lumii cu 0,2 puncte procentuale, la 5,1%.

Cu toate acestea, o redresare durabilă este departe de a fi asigurată, spun analiştii, mai ales că încrederea rămâne scăzută în sectorul imobiliar aflat în criză şi continuă să fie un risc major pentru creşterea economică.

”În ciuda semnelor de stabilizare a producţiei şi a investiţiilor aferente, investiţiile imobiliare care se deteriorează vor continua să exercite presiuni asupra creşterii economice”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis Asia Pacific.

Cu toate acestea, pieţele au reacţionat pozitiv la unii dintre indicatorii mai buni decât se aşteptau.

Yuanul chinez a atins maximele ultimelor două săptămâni faţă de dolar, în timp ce indicele CSI 300 a crescut cu 0,2%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a urcat cu 1% în tranzacţiile de dimineaţă.

În continuare, susţinând sentimentul, datele separate despre mărfuri au arătat că producţia primară de aluminiu a Chinei a atins un nivel record lunar în august, în timp ce producţia de rafinare a petrolului a crescut, de asemenea, la un record.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: