EduPedu: Creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ în acest an ar însemna un impact suplimentar estimat de 2,7 miliarde de lei pentru Guvern, conform calculelor pe datele Ministerului Educației

protest, greva, profesori, educatie Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicatele au anunțat că au cerut joi seara o creștere în bloc a tuturor salariilor din Învățământul preuniversitar cu 25% și că Guvernul are timp până mâine, când va fi o nouă rundă de negocieri, să facă toate calculele și să ofere un răspuns. În școli este a patra zi de grevă generală, iar greva continuă, conform liderilor sindicali, care au anunțat un nou marș prin București marți, 30 mai.

Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.

Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Impactul total, calculat tot de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistemul de Educație, care are o salarizare prevăzută în bugetul său, pentru un an de zile, după intrarea în vigoare a noii legi, în varinta care intrase în Guvern a proiectului de lege, era de 13,1 miliarde de lei. Această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației în privința salarizării, prevederi care luaseră în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele – adică cele care prevedeau, după cum susținea ministrul Educației, Ligia Deca, o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.

Așadar, la o creștere de 60% a veniturilor salariale pentru profesori și o majorare consistentă și pentru ceilalți angajați din școli, impactul ar fi fost de 13,1 miliarde pe un an, înseamnă că pe 6 luni, suma pentru cheltuieli de personal ar fi de 6,55 miliarde lei.

O creștere de 25% ar însemna circa 42% din creșterea de mai sus, adică 2,73 de miliarde de lei. Este o estimare a cheltuielilor pe care Guvernul le-ar putea avea, dacă accepta revendicarea sindicatelor. Din acestea, 1,81 miliarde ar fi pentru cadrele didactice și 920 de milioane pentru restul angajaților din sistem.

Citește integral pe EduPedu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Mult nu e, dar se tem ca nu mai pot asigura cei 1,5% din PIB promisi mafiei speciale.

  2. THEY DON’T CARE! Pt ei profesorii sunt echivalentul maturatorilor pe strada.
    Asta e problema de CSAT sincer, dar facem pariu ca Ioha are planificata o excursie pana pe 15 iunie? 🙂

  3. Au salarii rezonabile, nu merita mai mult. Multi romani traiesc cu mai puțin. La cat muncesc… Programa scolara e prea incarcata. Ar trebui sa învețe copiii doar romana(poate nu vor mai fi asa multi care nu stiu sa scrie corect romaneste!), matematica, istorie,geografie notiuni de baza(ca si asa se uita).
    Restul nu are sens. Religia se învață in familie, sport pot face si singuri, ed tehnologica e pierdere de timp, desen si muzica sa faca doar cei cu talent (la licee de specialitate.).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.