Emisiile de dioxid de carbon generate de consumul de energie din UE, în scădere în 2022

centrala gaz, cet, centrala cartier, poluare Sursa: cet sud

Potrivit estimărilor Eurostat, în 2022, emisiile de dioxid de carbon (CO2) din UE provenite din arderea combustibililor fosili (petrol și produse petroliere, gaze naturale, cărbune și turbă) pentru utilizarea energiei pe teritoriul UE au ajuns la aproape 2,4 gigatone (Gt), ceea ce indică o scădere de 2,8%, comparativ cu anul precedent.

Mixul de combustibili, standardele de locuire, creșterea economică, mărimea populației și activitățile industriale și de transport sunt câțiva dintre factorii care influențează emisiile de CO2 provenite din consumul de energie.

Emisiile de CO2 apar atunci când combustibilii fosili sunt arși. De exemplu, utilizarea gazului natural importat pentru producerea de energie electrică duce la o creștere a emisiilor în țara care a importat gazul. În schimb, importurile de energie electrică nu afectează emisiile țării, deoarece acestea sunt raportate în țara în care a fost produsă energia electrică.

Emisiile de CO2 provenite din consumul de energie în UE, 2022 (% schimbare 2021 vs. 2022)

În 2022, emisiile de CO2 provenite din utilizarea teritorială a energiei au scăzut în 17 țări din UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Țările de Jos (-12,8%), urmată de Luxemburg (-12%), Belgia (-9,7%) și Ungaria (-8,6%). În România, scăderea a fost de 6%.

La polul opus, Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de CO2 (+12%), urmată de Portugalia (+9,9%) și Malta (+4,1%).

Datele arată că numai Germania este responsabilă pentru un sfert din totalul emisiilor de CO2 din UE provenite din arderea combustibililor fosili pentru consumul de energie. Italia și Polonia (fiecare cu 12,4%) și Franța (10,7%) au urmat pe lista celor mai mari emițători de CO2 din UE în 2022.

În 2022, datele agregate arată că emisiile de CO2 provenite din combustibili fosili solizi (cărbune și șisturi bituminoase, cu excepția turbei) au crescut ușor la nivelul UE (+3 puncte procentuale; pp.), în timp ce emisiile provenite din petrol și produse petroliere au rămas aproximativ la același nivel ca în 2021 (+1 pp.). Pe de altă parte, emisiile de CO2 provenite din gazele naturale au scăzut semnificativ (-13 pp.), reflectând, printre altele, eforturile investite de țările UE pentru a atinge obiectivul voluntar de reducere a cererii de gaze naturale introdus în august 2022.

 

Sursa: cet sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *