Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, în disputa REPowerEU: Guvernul, în loc să-mi caute mie pricină și să rostogolească nuanțe legate de procedură, să își asume responsabilitatea că a lucrat prost și că trebuie să o ia de la capăt

dragos pislaru, usr plus, europarlamentar, parlamentul european Sursa foto: Facebook/ Dragoș Pîslaru

Copreședintele REPER, Dragoș Pîslaru, a revenit cu unele precizări în urma reacțiile apărute în spațiul public după e el a anunțat respingerea de către Comisia Europeană a propunerilor Guvernului pentru planul REPowerEU.

”Ministrul Boloș spune astăzi că planul nu a fost respins pentru că nu a fost depus oficial. Procesul de aprobare al planului presupune mai întâi un schimb de mesaje între Guvern și Comisie până când se ajunge la un acord comun. Ce v-am spus eu ieri este că PROPUNERILE pe care le-a trimis Guvernul în termenul de 30 aprilie prin comunicare formală cu Comisia Europeană au fost respinse în cea mai mare parte. Am dat și exemple și am arătat că doar 10% din ce a propus Guvernul a fost acceptat de Comisie până în acest moment. Inclusiv Guvernul a confirmat că a transmis o propunere de plan către Comisie.

Prin urmare, Guvernul trebuie să o ia de la capăt și să renunțe la propunerile dedicate clientelei politice. În concluzie, 90% din ce a pregătit Guvernul până acum este de aruncat la gunoi sau necesită modificări substanțiale. În același timp, suntem departe de aprobarea REPowerEU în condițiile în care doar două investiții din 19 au fost acceptate.”, a transmis europarlamentarul.

Ieri, ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit lui, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

Vineri, ministrul a scris pe Facebook că “situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐬. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar 𝐚𝐛𝐢𝐚 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic).”

La rândul său, Dragoș Pîslaru spune: “Cer din nou ministrului Boloș să publice comunicarea cu Comisia Europeană pentru ca lumea să înțeleagă gravitatea situației și că nu este cazul să facem ping-pong de titluri în presă. Guvernul în loc să-mi caute mie pricină și să rostogolească nuanțe legate de procedură, trebuie să își asume responsabilitatea că a lucrat prost, netransparent și că trebuie să o ia de la capăt.

 

Sursa foto: Facebook/ Dragoș Pîslaru

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *