Europenii sunt mai puțin harnici decât americanii, crede șeful fondului norvegian de investiții/ “America are o mulțime de inteligență artificială și nicio reglementare, Europa nu are inteligență artificială și are o mulțime de reglementări”

uniunea europeana, ue, statele unite, sua, bruxelles, washington, euroatlantic, diplomatie, steag Sursa foto: European Commission

Europa este mai puțin muncitoare, mai puțin ambițioasă, mai reglementată și mai puțin dispusă la riscuri decât SUA, potrivit șefului uriașului fond petrolier norvegian, iar decalajul dintre cele două continente nu face decât să se adâncească.

Nicolai Tangen, directorul executiv al fondului de 1,6 miliarde de dolari, a declarat pentru Financial Times că este “îngrijorător” faptul că firmele americane își depășesc rivalii europeni în materie de inovare și tehnologie, ceea ce a dus la o performanță mult mai mare a acțiunilor americane în ultimul deceniu.

“Există o problemă de mentalitate în ceea ce privește acceptarea greșelilor și a riscurilor. Dacă dai faliment în America, mai ai o șansă. În Europa, ești mort”, a spus el, adăugând că există, de asemenea, o diferență în ceea ce privește “nivelul general de ambiție. Noi nu suntem foarte ambițioși. Ar trebui să fiu atent când vorbesc despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată, dar americanii pur și simplu muncesc mai mult”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Opiniile sale sunt importante, deoarece fondul petrolier este unul dintre cei mai mari investitori individuali din lume, deținând în medie 1,5% din fiecare companie listată la bursă la nivel global și 2,5% din fiecare acțiune europeană.

Deținerile sale din SUA au crescut în ultimul deceniu, în timp ce cele din Europa au scăzut. Acțiunile americane reprezintă aproape jumătate din totalul acțiunilor sale, față de 32% în 2013. Principala țară europeană – Regatul Unit – reprezenta 15% din portofoliul său de acțiuni în urmă cu zece ani, dar doar 6% anul trecut.

Întrebat dacă oamenii de la fondul petrolier sunt îngrijorați de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din acest an, unde Donald Trump încearcă să-l înlăture pe actualul președinte Joe Biden, Tangen a răspuns: “Da”.

El a adăugat: “Dar probabil că nu ar trebui să spun prea multe despre asta. Noi doar investim în America în companii mari pe termen lung. Nu va avea nicio implicație asupra modului în care ne alocăm capitalul. Avem aproape jumătate din active în America; vom continua să investim în America”.

Fondul investește în aproximativ 9.000 de companii din întreaga lume, dar șapte companii americane din domeniul tehnologiei – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla – reprezintă aproximativ 12% din portofoliul său de acțiuni.

Tangen a declarat că există “un argument pentru ca cei mari să devină din ce în ce mai mari [și] câștigătorul să ia totul”, pe măsură ce evoluții precum inteligența artificială se impun. El a adăugat că, în discuțiile recente cu directorii executivi din SUA, aceștia s-au plâns de dificultatea de a face afaceri în Europa din cauza reglementărilor dure și a birocrației.

“Nu spun că este bine, dar în America aveți o mulțime de inteligență artificială și nicio reglementare, în Europa nu aveți inteligență artificială și aveți o mulțime de reglementări. Este interesant”, a adăugat el.

Fondul norvegian a adoptat o poziție din ce în ce mai activă de susținere a problemelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), votând împotriva multora dintre cele mai mari participații ale sale la adunările anuale, inclusiv a grupurilor Big Tech anul trecut.

Tangen a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca fondul să fie prins în actuala reacție negativă ESG din SUA, care a determinat BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, să își tripleze cheltuielile pentru securitatea directorului general Larry Fink.

“Trebuie să fii foarte atent. Trebuie să vă alegeți luptele. Vrei să fii mai puțin vocal în privința anumitor lucruri”, a spus el, adăugând că fondul și-a ancorat toate pozițiile în documente de poziție și de așteptare extinse pe teme precum salarizarea și femeile în consiliile de administrație.

El a spus că fondul petrolier a devenit “singura companie care mai are o opinie în acest domeniu”, deoarece investitorii americani se confruntă cu clienți sceptici și cu presiuni politice, în timp ce “noi avem un client care este foarte conștient din punct de vedere social”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: