Deși a cumpărat acum circa doi ani clădirile istorice aflate pe strada Doamnei, peste drum de sediul BNR, de la Conta Investment, într-o tranzacție de circa 11 milioane de euro, investitorul austriac S+B Gruppe, încă nu a început lucrările de demolare în zonă.
De altfel, în zonă pare a nu se fi schimbat nimic, cel puțin momentan. O explicație poate fi, evident, blocarea PUZ-urilor pentru un an de Consiliul General al Capitalei, atâta vreme cât proprietarul inițial, Conta Investment, are încă o solicitare de PUZ la Primărie.
Pe acest amplasament poate fi construit, conform planurilor, un imobil cu mixt cu funcțiuni de birouri, comercial și hotel cu 7 etaje. Proprietatea achiziționată de austrieci dispune de o suprafață totală de teren de 4.973 de metri pătrați. Zona e plină de foste și actuale sedii de bănci, fiind cunoscută drept „cartierul bancherilor”. De altfel, tot peste drum de viitoarea investiție a S+B Gruppe se află și fostul sediu al Marmorosch Bank, transformat, recent, în hotel de lituanienii de Apex Alliance, cu 42 milioane de euro.
Una dintre clădirile achiziționate a fost cinematograful pentru copii Doina, iar în parcarea de 457 de locuri au funcționat, până în 2003, Galeriile Blanduziei și, în trecut, Compania de Teatru de Operetă și Comedie Blanduzia. Vânzătorul, compania Conta Investment, a preluat aceste imobile în timpul crizei din 2008 și a obținut mai multe PUZ-uri, ultimul în 2018, care prevedea realizarea unui ansamblu de clădiri – birouri, galerie comercială, hotel și patru subsoluri pentru parcare. Înălțimea maximă aprobată era de 30 de metri.
Potrivit documentelor studiate de Economedia.net, proiectul va avea un POT de maximum de 80% și un CUT de maximum 4, o înălțime de maximum 32 de metri și e învecinată cu un monument istoric, Cinematograful Doina (inițial Terra), care a fost construit la sfârşitul secolului XIX, a cărui fațadă va fi păstrată şi renovată. Conform proiectului, parterul viitoarei clădiri va fi deschis publicului, iar în interiorul imobilului se va crea un spațiu public accesibil din strada Doamnei.
Proiectul inițial includea, alături de birouri, și servicii, o galerie comercială și un hotel, dar din cauza concurenței deja apărute în zonă, s-ar putea ca acesta să fie modificat, mai ales că și birourile sunt o investiție nesigură acum, din cauza pandemiei. În locul unui hotel și a birourilor ar putea fi dezvoltate apartamente premium, dată fiind zona.
„Proiectul ar putea fi început în primăvara anului 2010, în condiţiile în care vor încheia tranzacţia şi vor primi autorizaţia de construire în patru luni. Proiectul cu terenul, la momentul de faţă, este evaluat la circa 4 milioane de euro. În noile condiţii de piaţă, imobilul poate fi construit cu 8 milioane de euro. Valoarea totală ar ajunge, în acest caz, undeva la 14 milioane euro pentru circa 10.000 mp construiţi, 8.000 mp utili. În caz de vânzare, preţul va fi de cel puţin 25 milioane de euro, pentru că este o zonă foarte bună”, spuneau în acea perioadă surse din piaţa imobiliară.
Tranzacția dintre cele două companii a fost motivată, potrivit surselor Economedia.ro, de o datorie bancară de aproape 13 milioane de euro pe care Conta Investment trebuia să o ramburseze. Contactați de Economedia.ro, reprezentanții S+B Gruppe nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Conta Investment este cunoscută pentru vânzarea clădirii de birouri Pallazo Italia către fondul german de investiții GLL Real Estate Partners, cu un preț rămas necunoscut, dar costul investiției pentru dezvoltarea proiectului a fost de circa 10 milioane de euro.
S+B Gruppe, cu acționari privați din Austria, este cunoscut în România, atât pentru posesia Cramei Liliac, dar și pe piața imobiliară, unde deține clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 mp), Magheru One (4.000 mp), de pe bulevardul Magheru, tot o clădire istorică reabilitată și modernizată, dar și un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 mp).
Clădirile istorice din centrul Capitalei au devenit, în ultimii ani, interesante pentru dezvoltatorii imobiliari. Printre ele se află Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piața Victoriei, Palatul Universul, The Ark, dar și Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei, preluat de Hagag, sunt câteva dintre cele mai cunoscute proiecte care au fost modernizate sau așteaptă modernizarea și reconvertirea în spații moderne, fie ele de retail, office, rezidențial sau de artă.
Recent, Atenor a vândut un sediu de birouri, denumit Dacia One realizat prin convertirea și modernizarea unor clădiri de pe bulevardul Dacia, către frații Pavăl, care dețin Dedeman, cu 50 de milioane de euro.