Peste 60% dintre locuitorii Israelului sunt vaccinați, iar de marţi nu mai există nicio restricţie în această ţară, spun oficialii. Există totuși o excepție: turismul, sector unde oficialii au ales să fie prudenți în ceea ce privește primirea în țară a populației din țări care nu au progresat la fel de bine în campaniile de vaccinare. Israelul a reuşit să deschidă economia la începutul acestei săptămâni, cu ajutorul campaniei intensive de vaccinare şi cu o aplicaţie care le-a permis celor imunizaţi să aibă acces peste tot în locurile publice, a declarat Ohad Cohen, directorul Administraţiei de Comerţ Exterior din Ministerul israelian al Economiei, într-un interviu pentru Agerpres.
El a făcut parte din delegaţia oficială a Israelului care a vizitat Bucureştiul în perioada 8-10 iunie, condusă de preşedintele statului, alături de reprezentanţi ai 30 de companii importante.
Aproximativ 60% din populație e vaccinată, iar de marţi nu mai există nicio restricţie în această ţară. Până atunci, israelienii au folosit o aplicaţie pe telefon care certifica faptul că o persoană este vaccinată şi acest lucru îi oferea accesul peste tot.
“În prezent, dacă veniţi în Israel, este o ţară complet deschisă. Începând de marţi nu mai este nevoie de mască. A deschis economia, a deschis hotelurile, restaurantele. Totul este deschis. Fabricile, afacerile funcţionează la fel cum o făceau înaintea pandemiei de COVID-19. Singurul sector care mai este închis este turismul pentru că atâta timp cât restul lumii, populaţia din alte ţări, nu este vaccinată şi atâta timp cât nu avem suficiente informaţii despre diferitele tulpini, trebuie să fim prudenţi. Pentru că am avut nevoie de timp pentru a ajunge la un nivel în care ţara este deschisă şi liberă şi nu vrem să punem în pericol acest lucru”, a spus Ohad Cohen, citat de Agerpres.
Industria cibernetică, în atenția Israelului
Din punctul de vedere al relaţiilor economice dintre România şi Israel, Cohen consideră că ţara noastră deţine o forţă de muncă foarte bine calificată şi ieftină pentru industria cibernetică din ţara sa. Alte domenii interesante de colaborare sunt agricultura şi managementul apei.
“În Israel avem o foarte bună industrie software, respectiv securitate cibernetică, tehnologii care ţin de sectorul financiar, aplicaţii, tot ce are legătură cu industria software. Aproximativ un sfert din exporturile noastre sunt în software. În România există oameni foarte bine pregătiţi în acest domeniu, capital uman. Iar industria software nu are nevoie de teren, de apă, de clădiri, ci de oameni, de creierul uman. Cred că acest capital uman care există în România şi capabilităţile de aici şi sistemul educaţional de calitate care există în România, împreună cu experienţa israeliană, împreună putem face o combinaţie foarte bună”, a spus Cohen.
Blocajele comerciale au dus la scumpirea mărfurilor în perioada pandemiei, dar oficialul israelian crede că majoritatea lucrurilor ar putea reveni la normal până la finele anului, cu ajutorul vaccinului şi dacă nu apar tulpini noi.