Exportatorii chinezi spun că economia globală slabă le afectează afacerile

nava, vapor, container, china Foto: pexels.com

Exportatorii chinezi care şi-au expus produsele la cel mai mare târg comercial din China au declarat că economia globală slabă le afectează afacerile, multe investiţii fiind îngheţate şi unii reducând costurile cu forţa de muncă ca răspuns, transmite Reuters, citat de News.ro.

Starea de spirit pesimistă de la Târgul de la Canton, din oraşul sudic Guangzhou, sugerează că creşterea neaşteptată a exporturilor Chinei din martie ar fi putut reflecta că exportatorii că recuperat comenzile întârziate anul trecut din cauza restricţiilor legate de COVID, mai degrabă decât reînnoirea puterii economice.

Primul eveniment comercial major de când China a renunţat brusc la restricţiile pentru Covid şi şi-a redeschis graniţele are loc în momentul în care costurile de împrumut semnificativ mai mari în Statele Unite şi Europa au afectat cererea de bunuri fabricate de chinezi.

Kris Lin, un reprezentant al producătorului de lumini de Crăciun Taizhou Hangjie Lamps, a declarat o scădere a comenzilor din acest an cu 30% faţă de anul trecut.

„Dificultăţile de anul trecut au venit din cauza întreruperilor de logistică şi producţie, dar guvernul local a ajutat la rezolvarea problemelor. Aceasta este o problemă internă. Acum avem probleme externe. Nu le putem rezolva”, a spus Lin.

„Anul acesta va fi cel mai greu pentru noi”, a mai spus el, costurile mai mari ale energiei electrice cauzate de războiul din Ucraina reducând şi mai mult cererea pentru decoraţiunile sale.

Lin a spus că firma sa nu îşi poate permite să vândă la preţuri mai mici, dar ar putea căuta să reducă costurile cu forţa de muncă.

Firma se bazează pe lucrători contractuali care sunt eliberaţi în septembrie până în octombrie, după livrarea comenzilor de Crăciun.

„Dacă comenzile sunt slabe anul acesta, îmi voi elibera lucrătorii mai devreme”, a precizat acesta.

Huang Qinqin, director de vânzări la Zhong Shan Shi Limaton Electronics, un producător de ventilatoare de evacuare, are păreri similare cu privire la reducerea costurilor, după ce comenzile s-au înjumătăţit în primul trimestru.

„În fabrica noastră, muncitorii vin la muncă când există comenzi”, a spus Huang.

Aceasta însemna în mod obişnuit să lucreze ore suplimentare chiar şi în weekend, dar este mai obişnuit în acest an ca lucrătorii să îşi ia liber în weekend, a spus ea.

Un producător de dispozitive de bărbierit din oraşul Ningbo, din estul oraşului, care a cerut să rămână anonim pentru a dezvălui planurile viitoare, a declarat că firma a concediat deja muncitori şi că va reduce preţurile în următoarele luni, dacă comenzile nu se îmbunătăţesc.

Înrăutăţirea perspectivelor pentru lucrătorii din industriile prelucrătoare va ridica îngrijorări în rândul factorilor de decizie, care vizează 12 milioane de noi locuri de muncă în China în acest an, în creştere faţă de obiectivul de anul trecut de 11 milioane.

Zeci de furnizori chinezi au declarat pentru Reuters că nu intenţionează să cheltuie mult pentru îmbunătăţirea liniilor de producţie în acest an, având în vedere cererea slabă.

„Nu avem niciun plan să creştem investiţiile”, a spus Luna Hou, reprezentant de vânzări la Topgrill, care produce grătare folosite în aer liber şi a redus preţurile cu 5% pentru a atrage cumpărătorii.

Vicky Chen, director de comerţ exterior la producătorul de prize Qinjia Electric, a declarat că nu se aşteaptă la o creştere mare a vânzărilor la târg, care va avea loc până pe 5 mai.

„Întreaga economie globală merge prost în acest moment, iar târgul nu va schimba asta”, a spus Chen.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: