Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu aproape 20% în ianuarie-februarie față de 2022 / Importurile din Rusia au urcat cu peste 30%

Redacția mart. 7, 2023 0 comentarii
Vladimir Putin Xi Jinping

Exporturile și importurile Chinei cu Rusia au crescut aproape 20 la sută în ianuarie-februarie față de anul precedent, potrivit datelor vamale prezentate marți de autoritățile de la Beijing, scrie Reuters.

Exporturile Chinei către Rusia au urcat cu 19,8% în primele două luni, la un total de 15 miliarde de dolari, în timp ce a înregistrat o scădere a cererii de pe piețele din alte părți. Importurile din Rusia au urcat cu 31,3%, la 18,65 miliarde de dolari. Acest lucru a lăsat deficitul comercial al Chinei cu Rusia la aproximativ 3,6 miliarde de dolari.

Importurile maritime de petrol rusesc ale Chinei vor atinge un nivel record în această lună, după ce rafinăriile au profitat de prețurile ieftine, în condițiile în care cererea internă de combustibil a revenit după ridicarea restricțiilor COVID-19, după cum a raportat Reuters săptămâna trecută.

China trebuie să avanseze în relațiile sale cu Rusia, în condițiile în care lumea devine mai turbulentă, a declarat ministrul de externe Qin Gang.

Întrebat dacă este posibil ca China și Rusia să renunțe la dolarul american și la euro pentru comerțul bilateral, Qin a spus că țările ar trebui să folosească orice monedă care este eficientă, sigură și credibilă.

“Monedele nu ar trebui să fie un atu pentru sancțiuni unilaterale și cu atât mai puțin o deghizare pentru intimidare sau coerciție”, a spus el.

Comerțul Chinei cu Rusia a atins un nivel record în 2022, deoarece țările occidentale au impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

 

Sursa foto: kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *