ExxonMobil a ajuns la un acord să cumpere grupul rival Pioneer cu aproape 60 de miliarde de dolari. Exxon pune pariu pe creșterea producției de petrol, în ciuda tranziției lumii către regenerabile

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Gigantul petrolier american ExxonMobil a acceptat să cumpere rivalul american Pioneer Natural Resources, într-o tranzacție integral pe acțiuni, evaluată la 59,5 miliarde de dolari, care ar face din acesta cel mai mare producător din cel mai mare câmp petrolier din SUA și ar asigura un deceniu de producție la costuri reduse, scriu Financial Times și Reuters.

ExxonMobil a anunțat miercuri că a încheiat o tranzacție exclusiv în acțiuni care evaluează Pioneer la 253 de dolari pe acțiune. Combinația oferă Exxon o poziție dominantă în Bazinul Permian, vastul zăcământ din vestul Texasului și New Mexico, care a contribuit la transformarea SUA în cel mai mare producător de petrol și gaze din lume.

Achiziția Pioneer, fondată de directorul general Scott Sheffield în 1997, este cea mai mare achiziție a grupului de când a fost format, prin fuziunea dintre Exxon și Mobil în 1999. Este, de asemenea, prima de dimensiuni semnificative sub conducerea lui Darren Woods, care conduce Exxon din 2017.

„Capacitățile combinate ale celor două companii vor crea valoare pe termen lung, cu mult peste ceea ce fiecare dintre ele este capabilă să facă de una singură”, a declarat Woods.

Pariul pe Pioneer subliniază, de asemenea, hotărârea Exxon de a crește producția de petrol, în pofida previziunilor potrivit cărora schimbările climatice vor forța în cele din urmă lumea să treacă la surse regenerabile de energie. Spre deosebire de Exxon, BP vizează reduceri ale producției de petrol și gaze de 25% până în 2030.

Exxon plătește o primă de 18% pentru Pioneer, pe baza prețului de închidere de joi al acțiunilor producătorului de șisturi, când s-a aflat de tranzacția în curs. Valoarea tranzacției, inclusiv datoria netă, este de aproximativ 64,5 miliarde de dolari.

Exxon, cu sediul la Houston, a fost în căutare de achiziții după ce a acumulat o sumă substanțială de numerar în ultimul an. Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca prețurile petrolului să crească vertiginos, ducând profiturile Exxon la un nivel record.

Analiștii se așteaptă ca această tranzacție să anunțe o consolidare în industria de șisturi din SUA, care este încă fragmentată și care a fost supusă unor cicluri de creștere și descreștere în ultimul deceniu.

După ani de cheltuieli nesăbuite, Wall Street i-a forțat pe operatorii de șisturi să nu se mai implice în proiecte de foraj costisitoare pornind de la zero, achizițiile fiind cel mai bun mijloc de a asigura un număr tot mai mic de situri de foraj de primă mână.

Vorbind înainte de anunțarea tranzacției, Andrew Dittmar, analist la firma de consultanță Enverus, a declarat că tranzacția reprezintă un „câștig semnificativ” pentru Exxon și o „concluzie rezonabilă” pentru Pioneer.

Pioneer este operatorul preeminent în câmpul Permian, iar tranzacția aduce 15% din producția bazinului sub controlul Exxon, potrivit RBC Capital Markets.

În urma achiziției, producția Exxon din câmpul Permian ar urma să se dubleze, ajungând la 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi. Tranzacția ar transforma activitatea sa în domeniul petrolului și gazelor naturale prin reducerea costurilor și creșterea capacității de a crește rapid producția, a adăugat Exxon.

„Atâta timp cât lumea are nevoie de petrol și gaze, ne vom concentra cu toții să ne asigurăm că au cel mai eficient, eficace și responsabil operator care face și produce petrol și gaze, și că o face cu cea mai mică intensitate de carbon”, a adăugat Woods.

Permian produce aproximativ 5,8 milioane de barili de petrol pe zi, dintr-un total de aproximativ 13 milioane de barili de petrol pe zi în producția totală de petrol din SUA.

Experții în domeniul antitrust au declarat că această tranzacție va atrage probabil atenția autorităților de reglementare din SUA, dar ar trebui să fie aprobată, deoarece participațiile combinate ale companiilor din Permian reprezintă doar o fracțiune din producția globală de petrol.

„Este foarte posibilă o revizuire din partea Comisiei Federale pentru Comerț, dar cota de piață a acestei combinații pare să fie sub pragurile care justifică de obicei o acțiune”, a declarat Scott Hanold, analist la RBC Capital Markets.

Vânzarea Pioneer vine după ce, în aprilie, șeful Scott Sheffield a anunțat că intenționează să se retragă pentru a doua oară la sfârșitul acestui an. El se retrăsese în 2016, înainte de a reveni la conducere trei ani mai târziu.

O asociere între Exxon și Pioneer sporește presiunea asupra Chevron de a urmări o strategie agresivă de achiziții pentru a se asigura că activele sale de petrol și gaze pot concura eficient.

După ce săptămâna trecută a apărut informația privind discuțiile dintre Exxon și Pioneer, acțiunile mai multor companii axate pe Permian, precum Diamondback Energy, Permian Resources și Matador Resources Company, au sărit, pe fondul speculațiilor că ar putea deveni ținte de achiziție.