Franța va pompa 2 miliarde euro în EDF, compania de electricitate controlată de stat, care se confruntă cu pierderi

EDF Sursă foto: Facebook/EDF

Guvernul francez urmează să pompeze peste 2 miliarde de euro în EDF, compania de electricitate controlată de stat, într-un efort de a restabili finanțele grupului energetic care suferă din cauza întreruperilor reactorului nuclear și a scăderii producției exact în momentul în care se pregătește pentru investiții în noi centrale, scrie Financial Times.

EDF, care vineri a raportat o creștere a profiturilor și a veniturilor pentru 2021, se confruntă cu mari pierderi în acest an. Previziunile sale privind producția de energie electrică au scăzut la cel mai scăzut punct din ultimele trei decenii.

Compania va suporta, de asemenea, o parte din costurile măsurilor guvernamentale de a plafona facturile de electricitate pentru gospodării și întreprinderi în acest an la 4%.

Guvernul, care deține aproape 84% din EDF, a declarat că va aloca 2,1 miliarde de euro în grup ca parte a unei emisiuni de drepturi planificate de 2,5 miliarde de euro. Compania a mai spus că va descărca active în valoare de 3 miliarde de euro în următorii doi ani.

„EDF trece printr-o problemă financiară proastă”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire. El a spus că este „vital” să injectăm fonduri noi în companie, pe măsură ce aceasta se pregătește pentru investiții în reactoare nucleare și proiecte de energie regenerabilă, adăugând că sprijinul statului este un „semnal foarte puternic adresat investitorilor”.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat săptămâna trecută cel mai mare impuls al energiei nucleare din Franța de zeci de ani, îndreptându-se complet asupra energiei atomice, ca parte a unei strategii cu emisii reduse de carbon, în timp ce se îndreaptă spre alegerile din aprilie.

Aceasta va include construirea a șase reactoare europene de ultimă generație, la un cost estimat de aproape 52 de miliarde de euro. Jean-Bernard Lévy, președintele EDF, a numit inițiativa energetică a lui Macron „un punct de cotitură pentru următoarele trei decenii” și un moment de „refondare”.

Sursă foto: Facebook/EDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *