Frauda Theranos: Partenerul de afaceri al tinerei considerate cândva “noul Steve Jobs” a fost condamnat  la aproape 13 ani de închisoare

balwani theranos

Ramesh “Sunny” Balwani, fostul director operaţional de la Theranos, start-up-ul care promitea să revoluţioneze analizele de sânge, a fost condamnat miercuri la aproape 13 ani de închisoare pentru fraudă, chiar mai mult decât fosta sa parteneră, Elizabeth Holmes, cea care a fondat compania din California şi care considerată cândva “noul Steve Jobs”, relatează BBC, citat de News.ro.

Ramesh Balwani a fost găsit vinovat în iulie, într-un proces separat, pentru toate capetele de acuzare ce i-au fost aduse în scandalul acestei fraude masive, în care au fost păcăliţi investitorii şi pacienţii companiei. Fostul număr doi al start-up-ului şi fost iubit secret, ani de zile, al fondatoarei companiei a fost condamnat miercuri la 155 de luni de închisoare, potrivit unei decizii a unui judecător federal american.

Înfiinţată în 2003, Theranos a promis că va inventa un aparat ce va putea efectua sute de analize de sânge dintr-o singură picătură prelevată de pe deget. Cu acest proiect revoluţionar, start-up-ul a entuziasmat mulţi oameni de afaceri şi personalităţi de profil, printre care fostul secretar de stat Henry Kissinger, fostul secretar al apărării James Mattis şi magnatul media Rupert Murdoch.

Compania s-a prăbuşit însă când The Wall Street Journal a dezvăluit în 2015 că, de fapt, tehnologia revoluţionară nu a funcţionat niciodată aşa cum era prevăzut, iar analizele erau făcute tot prin metode clasice.

Condamnarea lui Ramesh Balwani vine la mai puţin de o lună după ce fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la jumătatea lunii noiembrie la 11 ani de închisoare. Ea a făcut apel împotriva acestei sentinţe.

Fosta parteneră secretă a lui Ramesh Balwani se impusese ca o vedetă în Silicon Valley, graţie puterii sale de convingere şi a unei înfăţişări foarte bine puse la punct, care câştigase încrederea investitorilor. La conducerea Theranos, cei doi îndrăgostiţi, între care era o diferenţă de vârstă de 19 ani, au reuşit să strângă fonduri de sute de milioane de dolari pentru companie. La apogeu, start-up-ul lor a fost evaluat la aproape 10 miliarde de dolari, iar Elizabeth Holmes a devenit miliardară la numai 30 de ani pentru ca în numai câţiva ani să cunoască falimentul.

Iniţial cei doi au fost daţi în judecată împreună, dar ulterior procedurile judiciare au fost separate.

Captura youtube, bloomberg

Comentarii

  1. Pt. Standardele Americii … Daca fura cineva o paine, isi lua mai mult … Totul e cu cracii-n sus in America … dar nu e de mirare … socialistii de ieri sunt elitistii de extrema-dreapta de azi … Bancheri in cele mai Frauduluase Banci, care nici macar n-ar trebui sa mai existe … Da … N-ai cu cine.

    Era frumos c-o picatura de sange sa le faci pe toate, dar nu e imposibil, 2100 nu-i chiar atat de departe … (dead-line..ideea va fi implementata mai repede, probabil in vreo 20-30 de ani, daca ajungem la semiconductori la scara ‘pico’; bleeding-edge dar nu imposibil, d’asta am ales limita +78 de ani).

    Acum, lumea mai si spala banii … In general, in finante, tragi un partz si urci 10% pe Bursa. Se numeste Manipulare, dar America nu mai stie de vreo 40 de ani ce-i aia. Ce era Ilegal acum 40 de ani, acum e vital pt. supravietuirea ‘Finantelor’. (Buy-backs, the root of Evil).

    (considerati aceste comentarii ‘cadouri de Craciun’)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *