Germania va duce la capăt planurile de a construi două terminale de gaz natural lichefiat (GNL) și de a-și crește rezervele de gaze naturale pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, citat de Reuters.
„Vom face mai mult pentru a asigura aprovizionarea cu energie sigură pentru țara noastră”, a spus el parlamentarilor într-o sesiune specială a Bundestag-ului convocată pentru a aborda criza din Ucraina.
„Trebuie să schimbăm foaia pentru a depăși dependența noastră de importurile de la furnizorii individuali de energie. Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că o politică energetică responsabilă, orientată spre viitor, este decisivă nu numai pentru economia noastră și mediu. Este decisivă și pentru securitatea noastră”, a spus Scholz duminică.
Cu cât Germania poate extinde mai repede generarea de energie regenerabilă, cu atât mai bine, a spus el.
În plus, Germania va crește volumul de gaze naturale în depozitele sale cu 2 miliarde de metri cubi (bcm) prin contracte pe termen lung și va cumpăra gaze naturale suplimentare de pe piețele mondiale în coordonare cu Uniunea Europeană, a precizat Scholz.
Scholz a mai spus duminică că Germania va construi rapid două terminale GNL, în Brunsbuettel și Wilhelmshaven.
El și-a semnalat sprijinul pentru construcția de terminale GNL când era ministru de finanțe și adjunct al cancelarului în guvernul anterior, dar s-au înregistrat puține progrese.
Germania are 24 de miliarde de metri cubi de depozite subterane de stocare a gazelor, care sunt în prezent pline în jur de 30%, conform datelor grupului industrial Gas Infrastructure Europe.
Marea Britanie a cerut duminică ca partenerii din grupul G7 să introducă plafoane pentru cantitatea de petrol și gaze rusești utilizate de membrii grupului, ca o sancțiune suplimentară la cele anunțate deja.
Germania se află sub presiuni din partea altor națiuni occidentale pentru a deveni mai puțin dependentă de gazul rusesc.
Însă planurile sale de a elimina treptat centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și închide centralele nucleare i-au lăsat puține opțiuni.
La începutul acestei săptămâni, Germania a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2 din Marea Baltică, în valoare de 11 miliarde de dolari, cel mai controversat proiect energetic din Europa, ca răspuns la acțiunile Rusiei față de Ucraina.
Rusia a invadat de atunci Ucraina, determinând Occidentul să aplice noi sancțiuni asupra Moscovei și făcând problema aprovizionării cu energie și mai presantă.