Germania: Exporturile din cea mai mare economie a Europei au scăzut în decembrie mai mult decât s-a previzionat

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Exporturile Germaniei au scăzut în decembrie mai mult decât s-a previzionat, arată datele publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), deoarece inflaţia ridicată şi incertitudinile de pe piaţă au continuat să afecteze cea mai mare economie europeană, în pofida atenuării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Exporturile au scăzut cu 6,3% în decembrie, după un avans de 0,1% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 3,3%. Statele Unite, principalul partener de export al Germaniei, au înregistrat un recul de 10% al exporturilor germane, în timp ce exporturile germane către statele membre UE au scăzut cu 4%.

Importurile au înregistrat în decembrie o scădere de 6,1%, după un declin de 3,2% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la un recul de 0,8%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Exporturile către China au scăzut în decembrie cu 14,2% faţă de noiembrie, în timp ce importurile au înregistrat un recul de 14%. Majoritatea importurilor Germaniei vin din China.

În decembrie, excedentul comercial al Germaniei a scăzut la zece miliarde de euro, de la 10,9 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 9,2 miliarde de euro.

În ritm anual, exporturile au crescut cu 5,9% în decembrie, după un avans de 14% în noiembrie, în timp ce importurile urcat cu 3,2%, după o expansiune de 15,5% în noiembrie. În 2022, exporturile au crescut cu 14,1%, iar importurile cu 24,1%, comparativ cu 2021.

Pe ansamblul anului trecut, exporturile Germaniei au urcat, conform datelor ajustate sezonier, cu 14,3%, în timp ce importurile au crescut mult mai solid, cu 24,3%, în urma majorării preţurilor energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În 2022, excedentul comercial al Germaniei a scăzut la 79,7 miliarde de euro, cel mai redus nivel din 2000, faţă de un un excedent de 175,3 miliarde de euro în 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: