Germania, una dintre cele mai puternice economii ale lumii, sub amenințarea deficitului de forță de muncă calificată

fabrica, productie Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Germania se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forţă de muncă calificată, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutul economic german (IW), transmite DPA. Afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajaţi calificaţi, în cazul în care se va menţine nemodificată vârsta de pensionare şi nu va exista o creştere a imigraţiei controlate, avertizează IW, citat de Agerpres. Și asta fără a ţine cont şi de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană.

Studiul analizează perspectivele pieţei muncii din Germania după ce generaţia născută după al Doilea Război Mondial (baby-boom) se pensionează. Dacă reglementările privind pensionarea nu se modifică şi imigraţia este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaţilor calificaţi scade cu 3,1 milioane, sau 8,8%. Dacă reglementările privind imigrarea sunt schimbate şi vârsta de pensionare creşte, numărul angajaţilor calificaţi cu vârsta între 20 şi 69 de ani rămâne aproape stabilă în următorii ani, arată studiul IW.

Cercetătorii IW apreciază că economia germană ar trebui să se pregătească pentru schimbări structurale deoarece din ce în ce mai mulţi oameni aleg educaţia academică în locul formării profesionale, astfel încât în viitor compoziţia forţei de muncă calificate va fi diferită.

Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *