Gestionarea finanțelor în cuplu/ Câte cupluri își țin banii împreună, câte separat și cât de întâlnit este obiceiul de a avea economii ascunse de partener

buget decizii financiare cuplu Sursa foto: Pexels Mikhail Nilov

Pe măsură ce normele relațiilor se schimbă, la fel se schimbă și modul în care decidem să ne gestionăm banii. Când vine vorba de gestionarea finanțelor gospodăriei, cuplurile aleg din ce în ce mai des să își țină banii separat – indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu, scrie Euronews.

Potrivit datelor publicate de banca TSB din Marea Britanie, doar una din opt persoane dintr-un cuplu își împarte toate finanțele cu partenerul, în comparație cu două din cinci persoane care își țin banii complet separat.

“În deceniile trecute, se obișnuia ca bărbatul să preia controlul asupra finanțelor generale ale familiei, iar apoi femeile să se ocupe de bugetul gospodăriei”, a declarat Alice Haine, analist de finanțe personale la Evelyn Partners.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ideea că unul dintre parteneri ar trebui să țină sforile banilor unui cuplu este una care a fost dominantă din punct de vedere istoric.

În mod tradițional, figura bărbatului susținător al familiei vine la pachet cu spectrul soției “întreținute”, a cărei autonomie este limitată la cheltuieli în limita alocației sale. Acest scenariu nu mai este norma, cel puțin în majoritatea țărilor occidentale.

Victoriile politice ale femeilor, cum ar fi obținerea dreptului de a deține bani sau de a câștiga un salariu, au contribuit la o împărțire mai echitabilă a bugetului familiei.

În plus, s-a schimbat și felul în care e privită căsătoria.

“Este mai probabil ca oamenii să aibă mai mulți parteneri pe parcursul vieții”, a declarat Alice Haine.

“Să ai acel cont comun pentru că te vei căsători la 20 de ani și vei rămâne cu acea persoană timp de 60 de ani… asta nu se mai întâmplă atât de des ca înainte.”

Înșelăciune și constrângere financiară

Unul dintre motivele pentru care cineva poate dori să limiteze partajarea activelor este dacă a suferit o traumă financiară într-o relație anterioară.

În Regatul Unit, 16% dintre adulți spun că au fost supuși unui abuz economic, ceea ce înseamnă că au fost împiedicați să își gestioneze liber banii.

Această manipulare se poate manifesta prin raționalizarea fondurilor, dar abuzatorii își pot, de asemenea, forța partenerul să ia un împrumut împotriva voinței sale.

În timp ce unele țări oferă protecție juridică împotriva datoriilor forțate, uneori, supraviețuitorii de abuzuri pot rămâne handicapați din punct de vedere financiar timp de ani de zile, având în același timp efecte drastice asupra scorului de credit.

O altă formă suprapusă de manipulare financiară provine din necinstea în jurul banilor.

Atunci când partenerii au finanțe combinate, este mult mai ușor pentru o persoană să acumuleze cheltuieli uriașe fără a anunța celălalt partener sau mințind cu privire la utilizarea banilor.

Potrivit datelor publicate în 2023 de firma de avocatură Weightmans, 17% dintre britanicii intervievați au declarat că partenerii lor i-au mințit cu privire la datorii.

În cadrul aceleiași constatări, 9% dintre respondenți au declarat că au mai mult de 1.000 de lire sterline în economii secrete, ascunse de partenerii lor.

Disparitatea salariilor și a locurilor de muncă

Pe parcursul căsătoriei, conturile separate pot oferi un anumit nivel de intimitate financiară, dar acest lucru poate fi în cele din urmă înlăturat dacă relația se încheie.

Deși există o serie de legi specifice fiecărei țări, cuplurile căsătorite au adesea proprietatea legală comună a averii dobândite în timpul căsătoriei.

Acest lucru se întâmplă indiferent de cine a acumulat-o.

Divorțul poate fi o afacere complicată atunci când vine vorba de a alege “cine primește ce”, dar principiul împărțirii bunurilor conjugale încearcă să recunoască diviziunea muncii în cadrul relațiilor pe termen lung.

Partenerii pot avea două fluxuri de venituri separate, dar facturile se estompează în cele din urmă pe parcurs – mai ales atunci când apar o casă sau copii.

Tensiunile pot apărea adesea în relațiile în care o persoană câștigă mai mult decât cealaltă.

În aceste cazuri, în special în cazul partenerilor care stau acasă, nu trebuie să se neglijeze importanța muncii casnice.

“[În relațiile heterosexuale], individualizarea crescută a finanțelor poate face ca femeile să iasă în pierdere”, a declarat Fran Bennett, cercetător asociat la Departamentul de Politică și Intervenție Socială de la Universitatea Oxford, observând cum facturile și taxele casnice pot ajunge adesea în sarcina femeilor.

Conștiința financiară și munca în echipă

Când vine vorba de gestionarea finanțelor comune, nu este neobișnuit ca unul dintre parteneri să facă totul, deși consilierii financiari avertizează împotriva acestei abordări.

“Trebuie să vă asigurați că ambele părți ale parteneriatului înțeleg ce decizii financiare importante se iau, ce datorii aveți eventual, ce economii aveți și care sunt strategiile de investiții”, a declarat Alice Haine.

Acest lucru înseamnă că, indiferent de ceea ce se întâmplă într-o relație, fiecare partener va fi mai bine plasat pentru a face față dificultăților financiare.

“Autonomia nu este egoism sau individualism izolat”, a adăugat Fran Bennett, “ci mai degrabă baza unor relații sănătoase”.

Menținerea stabilității financiare personale și împărțirea cheltuielilor nu trebuie să fie o contradicție, deși poate fi nevoie doar de puțină muncă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cei care raspund la astfel de sondaje sint tare baturi in cap . Sa fii inconstient sa oferi informatii de natura intima . Sa stie toti nemernicii lucruri din interiorul familiei si personale .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.