Grupul bancar Raiffeisen Bank devenit prima mare bancă europeană care pune deoparte fonduri pentru posibile sancţiuni împotriva Rusiei

Raiffeisen Bank

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a devenit prima mare bancă europeană care a decis să îşi constituie provizioane pentru posibile sancţiuni împotriva Rusiei, o dovadă a riscurilor pentru băncile europene în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Banca austriacă, care s-a extins în Rusia după colapsul URSS şi acum este una din băncile europene cu cea mai mare prezenţă pe această piaţă, a anunţat miercuri că a decis să pună deoparte 1115 milioane de euro sub formă de provizioane pentru posibile sancţiuni.

„Băncile noastre din Rusia şi Ucraina sunt într-o formă bună. Afacerile se derulează normal în pofida tensiunilor geopolitice. Cu toate acestea, monitorizăm cu atenţie evoluţiile”, a declarat directorul general de la RBI, Johann Strobl. Acesta a exclus o retragere a RBI din Rusia, unde Raiffeisen are o expunere de 22,85 miliarde de euro, dintre care 11,6 miliarde euro sub formă de împrumuturi către clienţi, sau 11,5% din totalul grupului. „Nu avem astfel de planuri”, a spus Strobl.

În timp ce mai multe bănci internaţionale şi-au redus operaţiunile din Rusia în ultimii ani, Societe Generale SA, UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG sunt în continuare cele mai mari bănci europene prezente pe piaţa din Rusia.

Johann Strobl a spus miercuri că până acum operaţiunile RBI din Rusia şi Ucraina au fost afectate de tensiunile dintre cele două ţări vecine. „Expunerea pe Rusia şi Ucraina este în limitele care să asigure rezilienţa grupului în conformitate cu toate scenariile posibile”, a precizat grupul bancar austriac.

Clienţii din Rusia reprezintă 11,5% din portofoliul total de împrumuturi al Raiffeisen în timp ce Ucraina reprezintă 2,2%.

Banca Centrală Europeană a avertizat creditorii cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei dacă aceasta invadează Ucraina, scriu Reuters și Financial Times.

Avertismentul BCE, care supraveghează 115 dintre cele mai mari bănci din zona euro, vine în momentul în care SUA au avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe masive” dacă ar trimite trupe în Ucraina.

Sancțiunile ar presupune riscuri semnificative pentru băncile internaționale cu expunere mare în Rusia, inclusiv Citi din SUA, Société Générale din Franța, Raiffeisen din Austria și UniCredit din Italia.

Băncile internaționale, inclusiv filialele lor rusești, au active datorate de către entități din Rusia în valoare de aproximativ 121 de miliarde de dolari și 128 de miliarde de dolari sunt plasați în finanțare prin împrumuturi și depozite de la entitățile rusești către bănci străine, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *