BCE avertizează marii creditori ai Rusiei să se pregătească de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, dacă invadează Ucraina

Ruble pixabay.com

Banca Centrală Europeană a avertizat creditorii cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei dacă aceasta invadează Ucraina, scriu Reuters și Financial Times.

Avertismentul BCE, care supraveghează 115 dintre cele mai mari bănci din zona euro, vine în momentul în care SUA au avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe masive” dacă ar trimite trupe în Ucraina.

Sancțiunile ar presupune riscuri semnificative pentru băncile internaționale cu expunere mare în Rusia, inclusiv Citi din SUA, Société Générale din Franța, Raiffeisen din Austria și UniCredit din Italia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Băncile internaționale, inclusiv filialele lor rusești, au active datorate de către entități din Rusia în valoare de aproximativ 121 de miliarde de dolari și 128 de miliarde de dolari sunt plasați în finanțare prin împrumuturi și depozite de la entitățile rusești către bănci străine, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

SocGen are cea mai mare expunere financiară față de Rusia dintre toate băncile europene, de 2,6 miliarde de euro, potrivit cercetării JPMorgan. Raiffeisen din Austria are o expunere de 1,9 miliarde de euro, în timp ce UniCredit are 1,4 miliarde de euro.

Oficialii BCE au cerut detalii despre modul în care băncile ar gestiona diferite scenarii, cum ar fi blocarea accesului băncilor rusești la sistemul de plăți internaționale Swift, potrivit unor surse.

Solicitările subliniază modul în care BCE dorește să se asigure că băncile europene se pot conforma oricărui regim de sancțiuni și sunt capabile să elimine rapid clienții cu care le este interzis să lucreze.

Banca centrală a explorat riscurile diferitelor scenarii și a presat băncile să împărtășească detalii despre propriile evaluări și planuri de urgență, potrivit surselor.

De asemenea, a solicitat informații despre expunerile rusești și ucrainene de la Deutsche Bank și ING, cei mai mari creditori din Germania și, respectiv, Țările de Jos.

Andrea Orcel, directorul executiv al UniCredit, a fost unul dintre directorii de top ai marilor companii italiene care s-au alăturat miercuri unei întâlniri video cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta relațiile economice.

Un director executiv al uneia dintre bănci a spus că principalul risc al sancțiunilor este pentru operațiunile sale de investiții bancare din Rusia, care se ocupă de mari companii multinaționale și oligarhi, mai degrabă decât de unitatea sa bancară comercială, care se ocupă în principal cu companii mijlocii.  Oficialul a spus că cel mai mare „risc sistemic” ar fi dacă Rusia ar fi scoasă din rețeaua de plăți Swift, ceea ce ar putea „avea un impact asupra întregului sistem bancar din Rusia”. Cu toate acestea, oficialul a spus că banca centrală rusă plănuiește să activeze un sistem intern de plăți interbancare pentru a înlocui Swift, dacă este necesar.

Un risc suplimentar pentru băncile europene este că conflictul din Ucraina ar putea afecta valoarea rublei, reducând valoarea capitalurilor proprii deținute în filialele lor rusești.

Un alt director de bancă europeană a spus că există o îngrijorare cu privire la riscul de a ajunge la închisoare în Rusia dacă Moscova va răzbuna pe băncile care au încercat să pună în aplicare sancțiuni internaționale.

Michael Lyons, partener la firma de avocatură Clifford Chance, a declarat că sancțiunile ar putea afecta un grup larg de bănci care operează în Rusia. „Clienții băncilor cu amănuntul nu sunt doar persoane fizice obișnuite, ci și corporații și entități private [de afaceri]. Unele pot avea divizii importante de gestionare a averii private”, a spus acesta.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: