Guvernul Chinei a promis că va face eforturi pentru recuperarea consumului

Redacția ian. 29, 2023 0 comentarii
china-oras-aglomeratie-virus-coronavirus-pixabay

China vizează consumul în încercarea de a stimula creșterea economică, scrie Financial Times.

Guvernul chinez a promis că va face din consum principala forță a economiei, în timp ce cresc speranțele că renunțarea de către Beijing la politicile de zero Covidiu va declanșa o avalanșă de cheltuieli din partea consumatorilor chinezi, alimentând o revenire globală. Cel mai mare potențial al economiei chineze se află în consumul celor 1,4 miliarde de oameni.

Economia chineză a înregistrat o creștere de doar 3% în 2022, subliniind impactul strategiei guvernamentale “zero-Covidă”, înainte ca aceasta să fie abandonată luna trecută. Prăbușirea de anul trecut a pieței imobiliare, care a contribuit cu aproximativ un sfert din PIB în ultimul deceniu, a contribuit, de asemenea, la stresul economic.

Economiștii speră că activitatea de consum reținută a Chinei va impulsiona cererea globală.

Multinaționale, inclusiv Unilever, au declarat în ultimele săptămâni că se așteaptă la o revenire a cererii în această țară, iar bănci, inclusiv Morgan Stanley, și-au majorat previziunile de creștere economică în China.

În continuare persistă îndoieli cu privire la disponibilitatea consumatorilor chinezi de a începe să cheltuiască din nou.

Experții au avertizat de mult timp că dorința Chinei de a se îndepărta de la o creștere bazată pe proprietate și de a se orienta spre o mai mare cheltuire a bunurilor de consum va fi o provocare. Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat 38% din produsul intern brut al Chinei în 2021. Prin comparație, acestea au reprezentat aproape 70% din PIB-ul SUA în 2022. Ultimii ani de Covidi au generat, de asemenea, prudență economică, deoarece veniturile și prețurile locuințelor au fost sub presiune în urma prăbușirii sectorului imobiliar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *