Guvernul deblochează schema de sprijin pentru industria cinematografice, în valoare de peste 200 milioane euro. Raluca Turcan: Anul viitor vom deschide un nou apel de proiecte

Serhii Bobyk Dreamstime - Spctatori cinema popcorn

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care se deblochează schema de sprijin pentru industria cinematografică, în valoare de peste 200 de milioane de euro, a anunțat ministrul Culturii, Raluca Turcan. „Prin această hotărâre se aprobă procedura de gestionare și evaluare a proiectelor din schema de sprijin pentru industria cinematografică și procedura de realizare a plăților pe această schemă de ajutor de stat”, spune ministrul Culturii.

„Schema de sprijin pentru industria cinematografică era o necesitate și în același timp funcționalitatea ei o obligație a guvernului asumată și prin programul de guvernare. Schema a fost aprobată în 2018, a funcționat fără un cadru legal definit complet. Au fost depus 138 de proiecte, dintre care 86 au fost aprobate în valoare de 505 milioane lei. Până în acest moment am preluat 31 cereri de 138 mil lei, 12 proiecte deja aprobate pentru finanțare care așteaptă semnarea acordului și 24 de proiecte în analiză”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta spune că până la 31 decembrie vor fi efectuate plățile pentru deciziile definitive în instanță, cinci la număr, în valoare de 5,5 milioane lei și 12 în etapa de recurs.

„În această sumă pe care o vom plăti am inclus și penalități pentru cei care au dat statul în judecată. Anul următor vom merge cu plățile pentru proiectele aprobate urmând ca în paralel să deschidem un nou apel de proiecte anul viitor”, mai spune Turcan.

Prin hotărârea de guvern, adoptată vineri, maximum 45% din cheltuielile pentru producţia de opere audiovizuale, efectuate pe teritoriul României, susţinute de stat

Ajutorul de stat acordat în baza schemei constă în:

  • decontări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile realizate pe teritoriul României cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de producţia unei opere audiovizuale eligibile, precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului în România;
  • decontări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste suma prevăzută anterior, cu condiţia ca producţia audiovizuală să promoveze o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice româneşti din zona geografică sau oraşul promovat ori limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale, iar desfăşurarea subiectului să fie explicită vizual.

Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 46,86 milioane euro, iar valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăşi 10 milioane euro pentru fiecare proiect finanţat.

Numărul total estimat de beneficiari ai schemei este de 150 de producători. Sesiunea de anul viitor va asigura o alocare mai eficientă a fondurilor şi maximizarea gradului de atragere a investiţiilor

Programul de sprijin derulat în sesiunile 2018, 2019 şi 2020 a atras un număr total de 138 de proiecte, dintre care au fost aprobate 86 de proiecte, în valoare totală de 505 mil. lei (101 mil EUR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *