Ideea unui impozit pentru marile averi prinde contur în lume

Taxe

FMI și mai mulți economiști recomandă instaurarea unui impozit mondial pentru cele mai bogate persoane, pentru a atenua efectele crizei economice provocate de coronavirus și pentru a reduce inegalitățile.

Ideea unui astfel de impozit este promovată de ani de zile de mai mulți economiști, printre care Thomas Piketty. Specializat în probleme de inegalitate, Piketty argumentează că un „impozit mondial de 2 % pentru averile mai mari de 10 milioane de euro” ar aduce venituri de 1.000 de miliarde de euro pe an, potrivit publicației boursorama.com.

Ideea seduce în numeroase zone din lume. În Statele Unite, doi profesori de la universitatea Berkeley din California, Emmanuel Saez și Gabriel Zucman, consideră că cele mai mari averi mondiale „contribuie prea puțin” la susținerea finanțelor publice.

De obicei foarte liberal, FMI începe și el să-și schimbe discursul în fața amplorii crizei economice și sociale care afectează în prezent lumea. Instituția recomandă oficial liderilor politici din întreaga lume crearea unei noi contribuții pentru cele mai mari venituri cu scopul de a finanța acțiuni în favoarea celor care au suferit cel mai mult din cauza impactului crizei.

Miza ar fi reducerea cât mai mult posibil a inegalităților care au crescut puternic de la începutul epidemiei, în timp ce marile averi ale lumii s-au majorat constant.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *