Semnul emblematic de la Hollywood a devenit subiectul preferat al conținutului generat de AI, după incendiile din Los Anegles. Numeroase imagini și videoclipuri false de pe X prezintă semnul în flăcări. Numărul de imagini care distorsionează realitatea tragediei crește exponențial, relatează Fast Company.
Un videoclip postat pe Instagram de FutureRiderUS săptămâna trecută are peste 43 de milioane de vizualizări. Acesta este lipsit de informații reale referitoare la incendiu: un pompier iese din flăcări, cu câte un pui de urs sub braț. Un altul, în echipament de protecție complet, duce un cățeluș departe de flăcări. Un al treilea strânge la piept un pui de căprioară.
„În mijlocul flăcărilor, chiar și cele mai mici vieți luptă pentru supraviețuire”, se arată în descrierea videoclipului, care poartă hashtag-ul #CaliforniaWildfires. Cu toate acestea, aceste salvări emoționante nu sunt reale. Toate sunt generate de AI.
„Este evident AI”, precizează cineva într-un comentariu. „Un moment cam ciudat pentru a profita de această situație teribilă.” FutureRiderUS a răspuns în comentarii că videoclipul a fost creat folosind AI „pentru a face lumină asupra realității a ceea ce se întâmplă”.
Videoclipul creat cu AI:
Contrastul este imens având în vedere că imaginile reale din California de Sud sunt extrem de șocante, cu cartiere întregi, kilometri de coastă și părți din Pacific Palisades transformate în cenușă.
„Aceste probleme sunt foarte reale – animalele mor, casele sunt distruse, iar pompierii își riscă viața pentru a îi salva pe alții”, a continuat FutureRiderUS. „Ei nu au timp să producă filmări impresionante și puternice din punct de vedere vizual pentru a sensibiliza publicul cu privire la aceste probleme. Acesta este motivul pentru care am luat inițiativa de a crea ceva care ar putea ajuta oamenii să vadă și să se gândească cu adevărat la aceste tragedii.”
Din nefericire, aceste videoclipuri generate de AI nu fac decât să răspândească confuzie, păcălindu-i pe oameni să creadă că incendiile devastatoare de vegetație din Los Angeles sunt și mai grave. Semnul emblematic de la Hollywood a devenit subiectul preferat al conținutului generat de AI, cu numeroase imagini false și videoclipuri pe X care îl prezintă în flăcări. Alte conținuturi generate de AI legate de dezastru sunt mai nesincere. Un utilizator cunoscut sub numele de Kevin Dalton a distribuit o imagine cu niște personaje obscure care par să jefuiască clădirile în flăcări. „Este aceasta o fotografie reală sau AI?”, a întrebat cineva. „ Deocamdată, este doar Grok, conținut generat de AI”, a răspuns Dalton.
O imagine cu o biserică rămasă neatinsă de flăcări este la fel de falsă.
În mod ironic, aceste creații necesită resurse semnificative de energie pentru a fi produse – într-un moment în care 20% dintre hidranții din Los Angeles au rămas fără apă atunci când era mai mare nevoie. Pentru cei care profită de imaginile generate de AI în timpul dezastrelor, acestea nu sunt doar acțiuni făcute fără bun gust, ci reprezintă o idee groaznică și îngrijorătoare despre viitorul social media.