Importurile europene de gaze rusești transportate pe mare au atins un nivel record

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: Linkedin / MOL

Europa importă o cantitate record de gaz rusesc transportat pe cale maritimă, subliniind modul în care regiunea nu s-a debarasat complet de dependența față de această țară pentru acest combustibil crucial, chiar dacă fluxurile prin gazoducte aproape că s-au oprit, scrie Financial Times.

Importurile de gaz natural lichefiat rusesc, care este transportat de obicei cu petroliere mari, au crescut cu peste 40% între ianuarie și octombrie anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, subliniind dificultatea Europei de a se debarasa de gazul de la Moscova, în ciuda încercărilor Bruxelles-ului de a se îndepărta de sursele rusești.

GNL rusesc a reprezentat 16% din importurile maritime europene în perioada respectivă. În timp ce volumul total de 17,8 miliarde de metri cubi a reprezentat o fracțiune din cele 62,1 miliarde de metri cubi de fluxuri de gaze prin gazoduct în această perioadă, acesta lasă totuși Europa expusă armelor lui Vladimir Putin de a face din energie o armă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rusia ar putea, de asemenea, să deturneze încărcăturile către țări cu deficit de GNL, precum Bangladesh și Pakistan, la prețuri ieftine, pentru „a obține câștiguri politice” și „a pune presiune asupra europenilor”, a adăugat ea. „Este foarte important să nu uităm că o mulțime de țări suferă, pentru că nu își pot permite GNL”.

Nu există sancțiuni pentru gazul rusesc, datorită importanței acestuia pentru securitatea energetică a unor națiuni europene. Kremlinul a profitat, reducând treptat fluxul prin conducte după invazia Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și a alimentat o criză a costului vieții pe întregul continent.

Fluxurile de gaze prin conducta Yamal, care traversează Polonia, au fost oprite din luna mai, iar Rusia a redus fluxurile prin linia Nord Stream 1 către Germania în vară. Conducta s-a fisurat ulterior, în ceea ce unele țări europene au susținut că a fost un act de sabotaj deliberat.

De asemenea, Rusia a amenințat recent că va restricționa livrările către Europa de Vest prin singura conductă care mai face legătura cu regiunea prin Ucraina. Gazul prin conducte din Rusia a scăzut cu aproape 80% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor think-tank-ului Bruegel.

Pentru a umple golul, Europa, care anul trecut a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești, inclusiv GNL, a apelat la piața internațională de GNL. Ea a importat o cantitate record de 111 miliarde de metri cubi de GNL la nivel mondial între ianuarie și octombrie, conform datelor Refinitiv, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70% față de anul trecut.

Importurile din Rusia în această perioadă s-au ridicat la 17,8 bcm, în creștere cu 42% față de aceeași perioadă din 2021, Franța, Belgia, Spania și Olanda absorbind aproape toate volumele.

Cea mai mare parte a GNL rusesc provine de la societatea mixtă Yamal LNG, deținută majoritar de compania rusă Novatek, cu alte participații deținute de compania franceză Total, de CNPC din China și de un fond de stat chinez. Puțin mai puțin de 10% din acțiunile Novatek sunt deținute de compania rusă de stat Gazprom.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: