Impozitul minim global pentru multinaționale intră în vigoare pentru a strânge până la 220 de miliarde de dolari

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Marile companii multinaționale vor fi supuse, începând de luni, pentru prima dată, unui impozit minim global, odată cu intrarea în vigoare a unor reforme fiscale transfrontaliere de referință, care vor avea ca scop obținerea unor venituri anuale suplimentare de până la 220 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

La aproape trei ani după ce 140 de țări au ajuns la un acord pentru a elimina lacunele flagrante din sistemul internațional, unele economii majore vor începe, începând din ianuarie, să aplice o rată efectivă de impozitare de cel puțin 15% pentru profiturile corporative.

În conformitate cu o serie de norme interconectate, dacă profitul unei multinaționale este impozitat sub această rată într-o țară, alte țări vor putea percepe o taxă suplimentară. OCDE, care a inițiat reformele, estimează că acestea vor duce la o creștere a veniturilor fiscale anuale cu până la 9%, adică 220 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Jason Ward, analist principal la grupul de presiune Centre for International Corporate Tax Accountability and Research, a lăudat „designul foarte inteligent” al reformei. „Aceasta va reduce stimulentele din partea companiilor de a folosi paradisuri fiscale și stimulentele pentru ca țările să fie paradisuri fiscale”, a spus el, adăugând că pune „o frână serioasă la ceea ce era o cursă spre fund”.

Primul val de jurisdicții care implementează impozitul minim global începând cu luna ianuarie include UE, Marea Britanie, Norvegia, Australia, Coreea de Sud, Japonia și Canada. Normele se vor aplica companiilor multinaționale cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 750 de milioane de euro.

Vor participa mai multe țări considerate de mult timp ca fiind paradisuri pentru multinaționale, printre care Irlanda, Luxemburg, Olanda, Elveția și Barbados, care anterior avea o rată de impozitare a societăților de 5,5%.

Nici SUA și nici China nu au introdus încă o legislație în acest sens, deși au sprijinit acordul în 2021. Dar reformele globale sunt concepute pentru a avea totuși un impact semnificativ.

Acordul supravegheat de OCDE în 2021 constă în doi „piloni”. Primul vizează să determine companiile multinaționale să plătească mai multe taxe acolo unde își desfășoară activitatea, în timp ce al doilea stabilește o rată minimă globală a impozitului pe profit.

Regulile înseamnă că, odată ce unele națiuni introduc rata globală, alte țări sunt încurajate să facă același lucru, deoarece, în caz contrar, națiunile participante pot colecta impozite pe seama lor.

„Pilonul doi are nevoie doar de o masă critică de țări pentru a-l pune în aplicare”, a declarat Pascal Saint-Amans, fostul șef al departamentului fiscal al OCDE.

Deși depinde în mare măsură de punerea în aplicare și de reacția companiilor multinaționale, o analiză preliminară sugerează că țările participante care găzduiesc profituri corporative semnificative cu impozitare redusă vor fi primele câștigătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: