Încrederea consumatorilor din zona euro crește la cel mai ridicat nivel din ultimul an

Redacția feb. 20, 2023 0 comentarii
bani, finantari, euro

Încrederea consumatorilor din zona euro s-a îmbunătățit pentru a cincea lună consecutiv, reflectând creșterea speranțelor că economia blocului ar putea suferi doar o recesiune ușoară, în ciuda crizei energetice provocate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times.

Comisia Europeană a declarat că estimarea rapidă a indicatorului său de încredere a consumatorilor, bazat pe un sondaj în rândul gospodăriilor, a crescut cu 1,7 puncte, ajungând la -19 în zona euro. Acesta a fost cel mai ridicat nivel din ultimul an, deși a rămas sub media pe termen lung.

Sentimentul consumatorilor europeni a fost încurajat de iarna relativ blândă, care a contribuit la reducerea consumului de energie, a crescut nivelul depozitelor de gaze și a risipit temerile legate de posibile penurii.

Prețurile europene ale gazelor naturale cu ridicata au ajuns din nou la cel mai scăzut nivel de dinainte de atacul Moscovei asupra Ucrainei, în urmă cu un an, sporind speranțele că inflația din zona euro ar putea continua să scadă după ce a atins un nivel record de peste 10% în octombrie.

De asemenea, guvernele au acordat subvenții mari pentru a susține locurile de muncă și a limita impactul asupra veniturilor disponibile din cauza prețurilor ridicate la energie, în timp ce creșterea salariilor în mare parte din Europa a crescut de peste două ori, ajungând la aproape 5 %.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *