Încrederea în economia zonei euro scade din cauza perspectivelor sumbre

recesiune Sursă foto: Pixabay

Consumatorii și întreprinderile din zona euro sunt mai pesimiști în ceea ce privește perspectivele economice decât oricând în ultimele 19 luni, conform cifrelor publicate marți, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, rezultatele celui mai recent sondaj lunar al UE privind încrederea economică în zona euro au arătat că așteptările privind inflația viitoare se află la cel mai scăzut nivel din primăvara acestui an.

Sondajul a prezentat un tablou sumbru al scăderii cererii, al reducerii exporturilor, al creșterii stocurilor de produse nevândute și al nivelurilor record ale inflației actuale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Indicatorul general al încrederii a scăzut cu 1,3 puncte, ajungând la 97,6, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021, când o mare parte a Europei se lupta cu niveluri ridicate de infecție Covid-19.

Cu toate acestea, așteptările companiilor privind prețurile de vânzare au scăzut pentru a patra lună consecutiv în industrie și servicii, în timp ce au scăzut pentru a doua oară consecutiv în sectorul comerțului cu amănuntul.

Așteptările consumatorilor cu privire la modul în care vor evolua prețurile în următoarele 12 luni au scăzut pentru a cincea lună consecutivă, chiar dacă percepția lor privind evoluția prețurilor în ultimele 12 luni a atins un nivel record.

Se așteaptă ca inflația din zona euro să atingă un maxim istoric de 9% atunci când vor fi publicate miercuri datele privind prețurile din august.

Așteptările întreprinderilor privind ocuparea forței de muncă și-au revenit după două luni de scăderi puternice, reflectând creșterea planurilor de angajare în sectoarele serviciilor, comerțului cu amănuntul și construcțiilor.

„Ne așteptăm în continuare la o scădere ușoară a produsului intern brut, de 0,3% în ritm trimestrial”, a declarat Claus Vistesen, economist la compania de consultanță Pantheon Macroeconomics.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: