Inditex, compania care deține Zara, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a convenit să cumpere poliester reciclat de la start-up-ul american Ambercycle, au anunțat miercuri companiile, scrie Reuters.
În condițiile în care retailerii fast-fashion se confruntă cu presiuni pentru a reduce deșeurile și a folosi țesături reciclate, Inditex cheltuiește peste 70 de milioane de euro pentru a asigura aprovizionarea cu poliester reciclat de la Ambercycle, fabricat din deșeuri textile.
Poliesterul, un produs al industriei petroliere, este utilizat pe scară largă în îmbrăcămintea sportivă, deoarece se usucă rapid și este rezistent.
Ca parte a acordului de preluare, Inditex va cumpăra o parte “semnificativă” din producția de poliester reciclat a Ambercycle, care este vândut sub marca Cycora, pe o perioadă de trei ani. Retailerul de îmbrăcăminte își propune ca, până în 2030, 25% din fibrele sale să provină din materiale de “nouă generație”.
Investiția Inditex va ajuta Ambercycle, cu sediul în Los Angeles, să finanțeze prima sa fabrică de reciclare a textilelor la scară comercială. Producția de Cycora la această fabrică ar trebui să înceapă în jurul anului 2025, iar materialul va fi utilizat în produsele Inditex în următorii trei ani.
Zara Athleticz, un sub-brand de îmbrăcăminte sport pentru bărbați, a lansat miercuri o colecție capsulă de “piese tehnice” care conține până la 50% Cycora. Inditex a declarat că această colecție va fi disponibilă pe Zara.com.
Unele mărci de îmbrăcăminte care încearcă să reducă dependența de poliesterul virgin au trecut la poliesterul reciclat derivat din sticle de plastic, dar această practică a fost criticată ca fiind o creștere a cererii de sticle de plastic folosite, ceea ce duce la creșterea prețurilor.
Cu toate acestea, reciclarea poliesterului din materiale textile în materiale textile se află la început și va fi nevoie de timp pentru a ajunge la scara necesară pentru mărcile globale de modă.
“Dorim să stimulăm inovarea pentru a extinde la scară largă noi soluții, procese și materiale pentru a realiza reciclarea din textile în textile”, a declarat Javier Losada, directorul de sustenabilitate al Inditex.
Acordul cu Ambercycle marchează cea mai recentă dintr-o serie de investiții pe care Inditex le-a făcut în start-up-uri de reciclare a textilelor.
Anul trecut, Inditex a semnat un contract pe trei ani, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a cumpăra 30% din fibra reciclată produsă de Infinited Fiber Co din Finlanda și a investit, de asemenea, în Circ, o altă firmă americană axată pe reciclarea de la textil la textil.
În Spania, Inditex și-a unit forțele cu rivali precum H&M și Mango în cadrul unei asociații de gestionare a deșeurilor de îmbrăcăminte, în timp ce industria se pregătește pentru legislația UE care obligă statele membre să colecteze separat deșeurile textile începând cu ianuarie 2025.