Industria cipurilor din China ”va renaşte” ca urmare a sancţiunilor SUA, a declarat un director de top al Huawei, în timp ce gigantul chinez de telecomunicaţii a confirmat progrese în tehnologia de proiectare a semiconductorilor, transmite News.ro, citând CNBC. Huawei a raportat, vineri, cel mai mare declin al profitului său anual, de 69%.
Eric Xu, preşedinte rotativ la Huawei, a criticat restricţiile Washingtonului impuse exporturilor de tehnologie în China.
”Cred că industria semiconductoarelor din China nu va sta în expectativă, ci va face eforturi în jurul… auto-întăririi şi încrederii în sine”, potrivit unei traduceri oficiale a comentariilor lui Xu, făcute în timpul unei conferinţe de presă.
”În cazul Huawei, ne vom oferi sprijinul tuturor acestor eforturi de auto-salvare, auto-întărire şi încredere în sine ale industriei chineze a semiconductorilor.”
Semiconductorii au fost un subiect fierbinte în lupta mai largă dintre SUA şi China pentru supremaţia tehnologică.
În ultimii câţiva ani, Washingtonul a încercat să respingă China şi firmele chineze prin sancţiuni şi restricţii la export.
În 2019, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră din SUA numită Entity List, care interzice firmelor americane să vândă tehnologie companiei chineze.
Acestea au inclus cipuri pentru produsele 5G, care se referă la reţelele mobile super-rapide de generaţia următoare.
Restricţiile privind cipurile împotriva Huawei au fost înăsprite în 2020 şi i-au blocat practic accesul la cele mai recente cipuri de ultimă oră de care avea nevoie pentru smartphone-urile sale.
Washingtonul a introdus apoi restricţii mai ample asupra cipurilor, anul trecut, cu scopul de a priva firmele chineze de semiconductori critici care ar putea servi inteligenţei artificiale şi aplicaţiilor mai avansate.
SUA sunt îngrijorate că China ar putea folosi semiconductori avansaţi în scopuri militare.
Directorul Xu a spus că aceste evoluţii ar putea stimula, mai degrabă decât să împiedice, industria internă a semiconductorilor din China.
”Cred că industria semiconductorilor din China va renaşte sub astfel de sancţiuni şi va realiza o industrie foarte puternică şi autonomă”, a spus Xu.
Experţii au declarat anterior, pentru CNBC, că cea mai recentă rundă de restricţii din SUA ar putea afecta industria semiconductorilor din China.
Huawei a raportat vineri cea mai mare scădere a profitului anual înregistrată vreodată, din cauza restricţiilor legate de pandemia de Covid-19 şi a sancţiunilor SUA.
Gigantul chinez de telecomunicaţii a declarat că profitul net pentru 2022 a fost de 35,6 miliarde de yuani (5,18 miliarde de dolari), reprezentând o scădere de 69% faţă de anul precedent.
Acesta este mai mare decât scăderea anuală, după cea de 54% din 2011, conform calculelor CNBC.
Cu toate acestea, în 2021, compania a obţinut o creştere semnificativă a profitului după vânzarea brandul de smartphone-uri Honor unui consorţiu de cumpărători, făcând comparaţia cu 2022 destul de mare.
Huawei a menţionat ca factori care au determinat declinului profitului şi creşterea preţurilor mărfurilor şi creşterea cheltuielilor sale pentru cercetare şi dezvoltare.